Blåsuga vid Jällabjär

Veckans bild, vecka 22, 2020
Hej alla, så var det dags för en bild igen och den här är tagen igår tisdag och då i en hage vid Jällabjär.
Jällabjär som ligger alldeles vid Röstånga är en 100 miljoner år gammal vulkan. Det var ett tag sedan den var aktiv och vid en tidsålder då jätteormbunkar och dinosaurier vandrade omkring här. Och dessutom låg Skåne betydligt längre söderut då.
En närbild på en växt som är rar och som man med lite tur får se. Nästan alla blommor var över utom den här som skärpan ligger på. En liten rackare som döljs av de vackra blålila bladen.

Besök Jällabjär – ta med kameran och vandra runt och varför inte upp på toppen av den gamla vulkanen. Ta ett skogsbad under bokarnas ljusgröna kronor. Och känn hur skönt det är att andas frisk luft.

Vitsippstid

Veckans bild, vecka 21 2020
Det är bara någon vecka sedan som vitsipporna hade sin kulmen i den nygröna skogen vid Borgen. En fantastisk upplevelse som vi alla har sett var vår och förundrats över. Och visst är de tacksamma att fotografera och gärna på nära håll. Här ett med lite omgivningar och det är rätt dramatiska omgivningar i Borgen vid Vallåkra. Trädstammar som fallit ligger kvar och bidrar till en biologisk mångfald, sanslöst trevligt och ger området karaktär av trollskog och vildmark.
Borgen, naturreservat i Råånsdalgång med en fin vårflora och bra hålligång på vårfåglarna. Åk dit och kolla och shoppa sedan i stenkärlsfabriken – prisvärt. Och visst kan man äta där också, på ett av de bästa ställena i nejden.

Mossiga stenmurar

Veckans bild, vecka 20, 2020
Här vid Åvarps fälad finns dessa vackra stenmurar som med sin solbelysta mossa ger en känsla av trollskog. Det är verkligen ett fint område som är lite svårfunnet och ett ställe man kan få vara själv med alla sjungande fåglar och försommarblomster. Men se förra veckans blogginlägg så finns en länk till en vägbeskrivning.
I bakgrunden anar man vitsipporna som fortfarande är som en vit matta under trädkronorna. Och här i fäladen finns många av de stora ekarna kvar som ger sin prägel på landskapet.

Hazy Bulldog APA

En american pale ale från Gotland. Och den är verkligen en fullträff. Bra beska från amerikansk humle, därav APA, och en malt som är ren kornmalt – bra!

Fruktig, lite citrus och en skummet höjer smakupplevelse, delfiltrerad som även det förstärker smaken. 25 års jubileum för Gotlandbryggeriet som man kan besöka när man är på Gotland någon gång. Som sagt, en höjdare; en 9:a på en 10-gradig skala.

Humleboda

En god IPA från Emmaboda. Småländsk öl, är det möjligt? Helt ok, men varför vete- och havremalt? Visst är det riktig kornmalt med också. Val av humle är nog det viktigaste trots allt och här är det azzaca, citra och mosaic, bra val. Skum är väldoftande och förstärker ipa-känslan. Malten ger mindre knäckebrödskänsla och mer försommarsvalka. En ale att njuta av till midsommar.

Gullvivor

Veckans bild, vecka 19, 2020
Vid foten av Söderåsen ligger den här fina fäladsmarken med sina gullvivor och Sankt Persnycklar. En fäladsmark som Naturskyddsföreningen på Söderåsen sköter. En viktig bit natur som vi hoppas kan leva vidare framgent.
Och gullvivor är alltid tacksamma att fotografera fotogeniska som de är.
Fäladsmarken heter Åvarps fälad och är värt ett besök.
Beskrivning av fäladen med vägbeskrivning

Magnolian blommar

Veckans bild, vecka 18, 2020
Här kommer en ny veckans bild, och vi är ikapp med veckorna.
Och nu med ytterligare en bild från Sofiero, och strax före 1:a maj.
Det är ju nu den ska blomma och rama in kören som sjunger in våren i Lund utanför universitetet. Men så blev det ju inte i år, magnolian blommar men sångarna får hoppa över ett år.
Den här står på gräsmattan framför slottet, det lilla gulliga Sofiero. När man tittar ut över Sundet ser man det verkliga slottet; slottet i Helsingör. Det är ju lite mer slott och kanske inte lika mysigt.

Nåväl, det här blev denna veckas bild – en ganska vulgär, lite fladdrig blomma som påminner om lotusblomman. Exotisk, kanske man skulle säga, det låter bättre. Gör sig bra mot blå himmel. Den här är inte fullt så skär som en del kan vara. Svårfångad, men den här mobilbilden får duga; veckans bild.

Tulpaner på Sofiero

Veckans bild, vecka 17, 2020

Nu är vi snart ikapp med veckorna. Nu en bild tagen en av de fina aprildagarna när vi besökte Sofiero. En vardag i april och det var tunt med folk så 2m var inga problem i dessa Coronatider.
I motljus var dessa fantastiska tulpaner helt enastående slående. En magisk syn. Rätt färgsättning. Stor beundran för de som planerar odlingarna här på Sofiero.
Fler bilder från slottsträdgården kommer. Vi hörs.