Tranor på flytt

Veckans bild, vecka 39, 2022. Det får då vara den första bilden av serien på tranorna. (Det går att förstora med ett klick!)

Hej alla
Här kommer dagens inlägg – flyttande tranor. Dessa majestätiska fåglar, med sitt vingspann på två meter och sina sträckta halsar och utsträckta ben, är imponerande när de kommer i V-formation. Det lär spara energi, kanske något vi skulle ta efter, V-formationer på motorvägen…
De hörs på långt håll när de trumpetar sin avfärd mot sydligare nejder. Övervintringsplatser hittar de i Spanien och Portugal liksom vintertrötta skandinavier.
Tranor mot den grå himmeln blir grafiskt svart/vita och mycket effektfulla. Något för tapetmönster, servis eller ryamatta?
Gru grus, på latin.

Skörd av fikon

Tidigare i höst skördade vi våra fikon. Det blev fler än 100! och det blev fikonmarmelad, ett par burkar och färska på ostbrickan också förstås. De är så läckra. När de gröna frukterna blir mörkare och sedan är mörkt bruna så är de som bäst, söta och välsmakande. Det är lätt att odla – det gäller att ha en härdig sort så att de inte fryser ner på vintern. Vår planta har vi haft i snart 30 år. Den har frusit ner två gånger, men kommer alltid tillbaka.

Marmeladrecept med rosmarin och chili fungerar bäst tycker jag. Bilde är tagen i början av september och är på den sista skörden. Och är det någon som funderar på att plantera fikon så är det dags nu.

Exkursion till Järavallen

Veckans bild, vecka 39, 2022
På jakt efter matsvamp mötte vi dessa kvigor, nyfikna och ystra. Och lite väl påflugna.
Motljus och boskap – det blir bra ljus och kor med tydliga konturer. Ingen större “aktion” i bilden men en vardagsbild (även om det var helg). Färg till vänster och olika kofärgnyanser till höger.
Charolais med inslag av Jersey, vad vet jag? Men de gör sig på bild. En bild som kanske till och med skulle kunna kallas pastoral (ett begrepp som ingen känner idag) eller lite Bullerby – fjärran från konflikter och elände. En bra kur att komma ut i naturen för oss som oroas av allt från ett förändrat klimat och kemikalieutsläpp PFAS mm.
Och så kan man ta en bra bild till sitt flöde.

PS. exkursionen till Järavallen/Hofterup ordnade Naturskyddsföreningen Landskrona. ds

Fredsdagen

Idag, onsdagen den 21 september är det Internationella Fredsdagen, så det så. Protester i Ryssland kvävs, mer än 1000 arresterade. Vad är det för värld vi lever i? Carl XI skickade många unga män i döden liksom hans kollega i Danmark Kristian den V. Varför kan vi inte stoppa dessa makthavare, dessa män som kan radas upp oändligt. Det är fredsdagen idag – det hade inte Putte (Putin) koll på. Hot och mobilisering. Och mothot. Upptrappning. Fredsdagen – internationell, nedrustning och fred torde vara något att eftersträva idag. Skrammel och lidande. Reellt lidande. Samtal, diplomati, demokrati. Putte, det är inte läge för upprustning, lägg ner, förhandla, var lite modig, ansträng dig, krig är ingen lösning – inga vinnare, bara ett lidande och förlorare. Heja EU och alla som protesterar mot regelvidriga tilltag. Få ett slut på elände och lidande.

#DIPA, från To Öl

Kvällens öl, en import från Danmark och bryggeriet To Öl. En kittlande fräsch god ale. Den beska som ipor brukar ha är väldigt mild i den här ölen och sötman tar överhand. Och gillar man det så är den ju ok. Jag föredrar lite mindre sötma och mer av beskan. Samtidigt så kommer citran, den syrliga humlen, till sin rätt här. Helhet – kittlande go.

Rödblära på vår äng

Veckans bild, vecka 37 2022
Ute vid Hembygdsgården i Asmundtorp här i Landskrona blommar den här rackaren. Det är rödblära, en av våra vanligaste ängsväxter. Men som med alla våra blommor så minskar de. Allt för många har sina robotar som snaggar grönytor – inga blommor. Betsemarker gödslas, gräs gynnas och blommande växter försvinner. Naturreservaten blir en tillflykt.
Bara man nu inte skär ner på underhåll/skötsel av dom här naturområdena – det har högern gjort förr!
Mångfald i vår natur måste prioriteras – utan mångfald inget liv, så enkelt är det!

Man kan tolka in mycket i några rödbläror – och riktigt nära är de små mästerverk. Väl värda att fotograferas.

Ha det gott och trevlig helg.

Blåklocka

Vecka 34, 2022, veckans bild

Ytterligare en sommarbild, en mulen dag vid Hembygdsgården i Asmundtorp och en blommande blåklocka. Visst är den väl fin. En mulen dag och det gör att färgerna inte blir så utstickande, lite mildare typ.
Bra med många pixlar när man tar närbilder och de tål att förstoras. Lite oskarp mask på det och sen är det ok.

En vibb av sommaren som nu övergår i höst.

Plymspirea

Veckans bild, vecka 34 2022
Här kommer en veckans bild efter några veckors uppehåll. En av sommarens bilder. En blommande plymspirea, en spirea som är en gammal kulturväxt och som jag tycker pryder sin plats även i dagens trädgård. Med en mörk bakgrund gör den sig väldigt bra, något att tänka på när man planerar sin täppa.
Blommar vid midsommar och fryser ner över vintern och kommer snäll tillbaka år efter år. Flugan nere till höger ger bilden en extra touch. Bilden går att förstora – dubbelklick!