Sidensvansar på besök

Sidensvansar i grannens ask

Veckans bild, vecka 49, 2023

Det kom trevligt besök till oss för några dagar sedan; närmare 100 st sidensvansar som hade fått nys om alla oxelbär, ligdusterbär och hagtornsbär – sicket kalas. Och visst åt de på våra nypon också. Men de är skygga och låter sig inte fotograferas hur som helst. Det blev några bilder på håll och ett gäng radade upp sig i grannens ask. så det blev en bra gruppbild.

Ljuset var ett mulet decemberljus som lättades upp av lite snö. Men ändå svårhanterat. En linje genom bilden och det händer lite av varje. Skärpan är svår att finna men duger. En fågel upp och en ner ger lite spänning i bilden så den fick passera som en “veckans bild”.

Koltrast i snön

Koltrasthona i snön

Veckans bild, vecka 49, 2023

Här en bild tagen i vår trädgård, en av dessa kyliga dagar. Och tänk, det var sol dessutom. Några äpplen fångade deras intresse. Även några björktrastar hade sett äpplena så det var tät trafik till foderplatsen.

Trots det goda ljuset var det svårt att fp till skärpan – den vill man gärna ha i ögat. Någon del av fjäderdräkten brukar bli skarp, men ögat… Det är väl bara att träna antar jag. Nu blev det bara en enda koltrast – ska försöka få till en bild med några till.

Häger vid Sundet

Häger i solnedgång.

Veckans bild vecka 49, 2023

Här kommer en häger. Denna fina majestätiska fågel som vilar efter kylig dag ständigt på jakt efter något ätbart. Solen på väg ner och det är tidigt nu i månadsskiftet november december.

Jag gillar häger – det är en så fotogenisk fågel. Långa ben och lång hals som sjunker ner när den slappar/kontemplerar eller bara finns och har sin s-form när den flyger. Den har ett läte som inte riktigt passar en sådan elegant fågel – det är som en hes kråka “kaark”, omisskännligt. Och snygg i profil.