Den stora trädgårdsfesten

Nu i helgen var det trädgårdsfest på Sofiero, som vart år vid den här tiden.
Årets fest var intressant, mycket rum, gräs, verbens och gamla möbler. Och många engagerade människor i den äldre medelåldern med några undantag. Knallar naturligtvis med allt från lökar till trädbeskärning till tingeltangel till täppan.
Här en av alla bilder som jag tog (med nya objektivet 14 – 24 mm Nikkor – suveränt)
Och här än fler bilder; Sofiero, Trädgårdfest

Dahlia med amiralfjäril
Dahlia med amiralfjäril

Bekämpning i raps

raps2004
Vecka 35, 2015
Bilden är tagen uppe vid Rönneberga backar öster om Landskrona. Det är vackert här med milsvid utsikt åt nästan alla väderstreck. Högst uppe på backarna finns några gravhögar, troligen från bronsåldern. Även vid den tiden uppskattade man det strategiska läget.
Vad bonden sprutar med har jag ingen aning om. I år har iallafall neonikotinoider blivit förbjudna för bekämpning i bl.a raps. Medlen förvirrar bin och gör stor skada på humlor – så det var på tiden att det förbjuds.
Här ett inlägg från Läkare för miljön;
Neonikotinoider

Landsort

landsortfyrVeckans bild, vecka 34, 2015
Den här veckan blir det en rykande färsk bild. Det är fyren på ön Landsort, som tornar upp bakom klipporna. Det var fyrens dag och då passade vi även på att klättra upp på insidan av fyren, upp till själva lampan. Och vilken hissnande utsikt det var där uppifrån. Som synes på bilden var det en fantastisk dag för skärgård – blå himmel, visserligen lite vass ostan men ändå, en riktig augustisommardag.
Egentligen heter ön Landsort Öja, men det är ju som väderstationen Landsort vi alla hört om den på radio. Och detta är den sydligaste ön i Stockholms skärgård.
Vi kunde ta oss ut till Landsort med hjälp av kollektivtrafik, den sista biten med Waxholmsbåt – tack Lotta, det fixade du bra.

Little Ingrid

Här en annan öl från Brewdog; Hello my Name is Little Ingrid. Och det är en IPA, cloudberry session ipa!
En härlig öl när man häller upp, bra skum, fin färg som bärnsten, och doft som en IPA ska ha. Beskan sitter som en smäck, den är härlig, men oj – den känns nästan tom, lite vattnigt, snopet.
Ölen är en hyllning till Sverige och det är hjortronen (cloudberries) som ölenär smaksatt med som ger ölen den svenska smaken??? (att den känns lite tom!).
Brewdog har bättre öl än denna.
Punk IPA tex, se inlägg 26/9 2014. 

 

Fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp

Romain Puertolas roman;
Den fantastiska berättelsen om fakirer som fastnade i ett IKEA-skåp, var den som vi läst till idag. En kort sammanfattning av vårt omdöme; tramsig.
Romanen handlar om en 38-årig fakir från Jaipur som reser till Europa för att köpa en spikmattesäng på IKEA. Fakiren dras in i ett osannolikt äventyr, och träffar både filmstjärnor och båtflyktingar. Boken är lite otippad, minst sagt, och oförutsägbar, minst sagt, med en märklig humor, fransk månne.
Fakirens möte med illegala invandrare är en mer seriös del av romanen och ger en bit nutidshistoria som, trots bokens märkliga humor, är ett vederhäftigt inlägg i ett synnerligen aktuellt ämne.
Boken har sålt i minst 100.000 ex i Frankrike och är översatt till 30 olika språk. Inte illa för en debut. Film lär det bli också.

 

Sommarbrygd

Nils Oscar har en riktigt välsmakande sommaröl, en ljus öl som är både god och läskande. Enligt etikett, ett öl med Belgiska ingredienser – malt och jäst. Huruvida odlingsland har betydelse är nog tveksamt men här är det ok.
Humlen ger en bra måttlig beska med doft av citrus.
Så visst är det en säsongsöl som passar bra efter en varm solig augustidag. Att det är en folköl är positivt.

 

Jedburgh Festival

Jedburgh
Veckans bild vecka 33, 2015
Denna veckas bild är lite äldre, från 1998 och tagen under en semester till Skottland.
Det första som mötte oss var denna festival, Jedburgh Festival – en liten stad i det sydöstra hörnet av Skottland. Det var mycket säckpipor, tävlande hästar och parad längs stora gatan. Det måste ha varit borgmästaren och hans fru som tagit täten i paraden, han iförd hermelin och hon en elegant röd dress. Efter dem kom några av stadens lite nobla damer i hatt. Det hela omgivet av säckpiporna och därefter hästar som fullföljt sitt lopp genom staden.
En dia-bild som efter alla dessa år drar lite i blått. En bild tagen från ovan och som fångar hela situationen och allvaret i denna parad. Även en trafikkon fick plats i bilden.
Skottland var fint så det blir fler bilder från vår resa.
Klicka för större format på bild – den gör sig bättre då.

Walters öl

Walters öl, Hos Walter. En öl från Ebeltoft, en exklusiv mörk Ale, belgiskt korn/malt, amerikansk humle och socker från en druva. Jästen även den belgisk. Bryggeriet kallar sig Syndikatet!
En riktigt god brown ale, lite för söt, lite för lite beska, men med touch av choklad. En aning fruktighet finns också. Den är välgjord och för mig är det en super höstöl. Och konsumerad på Amager, Köpenhamn, hemma hos, förhöjer kvaliten avsevärt.
Tack för besöket fam Buur. 

 

Jättefräken

jattefraken
Veckans bild vecka 32/ 2015
En bild på en växt, en sporofyt, en primitiv fräkenväxt, en relik från svunna tider, Karbon-tiden för många miljoner år sedan. Jättefräken en raritet som finns här vid Ålabodarna. Och den är stor, 1 m och mer. En av sommarens bilder, tagen i ett snår av björnbär, brännässlor och snärjmåra,
Komposition? Nja, men ljuset var fint därinne i bråten, en strimma solsken som visar på stammen och det virrvarr av grenar den har.

California Lager

Äntligen en lager från Finn och en god sådan. California för att den är beskad med amerikanska humlesorter. Lager eller Ale, över- eller underjäst. En viss skillnad och lager är alltid en lager.
Den här är god och en öl som jag verkligen kan rekommendera. Wow
Och se bilden bara, man kan bli förförd av mindre;