Konsten att höra hjärtslag

Författare till månadens bok är Jan-Philipp Sendker. En bok som är en kärlekssaga, en berättelse om den stora passionerade kärleken.
Tin-Win, framgångsrik advokat i New York, med sina rötter i Burma, har ett tidigare okänt liv bakom sig. När yngsta barnet, Julia avlagt sin examen lämnar Tin-Win familj och N-Y utan ett ord. Han lämnar sin tillvaro, drar utan att säga något till vare sig fru eller barn.
Efter några år hittar Julia ett kärleksbrev som hennes far har skrivit fyrtio år tidigare till en kvinna i en bergsby i Burma. Julia bestämmer sig för att leta upp kvinnan. Hon hamnar så småningom i byns tehus där en man berättar den märkliga historien för henne.
Det är en historia, som när den berättas, blir en poetisk saga. Lite väl poetisk emellanåt enligt vårt omdöme. Vårt omdöme var “nja”, och som sagt, det är en saga ibland med alltför långa lite sega passager.
Kulturkrocken mellan Julia och mannen på tehuset var ett av de mer intressanta delarna i boken.
Hur den slutar? Träffar Julia sin far? Hittar hon sin fars stora kärlek? Svaren finns i romanen; Konsten att höra hjärtslag. 

St Eriks Organic

En mörk öl, rostad malt, ekologiskt odlad korn, liten beska och någon sötma. Jag med mina fördomar klassar den här som en god julöl.
Men den är rätt ok en blåsig och kylig sommardag som denna. 14 grader och 9 m/sek. St Erik står för innovation, passion och hantverk säger etiketten. Och bryggmästare Jessica Heidrich gör säkert ett gott jobb. Jag har provat några andra och för ett år sedan St Eriks APA, en klar goding. 

 

Schneider weissen

Ett veteöl, frisk och läskande eller mjäkig och feg. En smaksak. För mig var den här ölen lite av en positiv överraskning, och då för en annan som inte har veteöl överst på listan. Men det finns en bismak som drar ner omdömet. Det är en lite syntetiskt smak påminnande om nejlika. Asch då. Nej den här ölen är inte mitt första val, men den var väl värd att testa. Och sen har den ju årets sommar emot sig – den här ölen kräver en lång het sommar.
Ofiltrerad och icke pastöriserad – månne ett smaklyft.
Schneider Weissen TAP 4;  

 

Norsborg

norsborg
Veckans bild, vecka 30, 2015
Tunnelbanestation Norsborg mitt i vintern, en fin vinterdag när vi kom ut i naturen med hjälp av tunnelbana och med guidning av dottern.
Och bilden, ja detta är veckans bild, tagen 2013 i januari eller kanske februari. Ett betongtak som anfaller, men tack vare färgerna blir det inte lika hotfullt. Pride-färger i tunnelbanan, regnbågen som symboliserar mångfald.
Alla linjer går i mot centrum av bilden – trappan – och här syns två personer (frun och dottern) som ger en mänsklig dimension till bilden. Det vet man ju att dessa undergångar är skrämmande för många och de kan kännas hotfulla. Färgen och två personer gör situationen mindre hotfull och man kanske till och med blir på gott humör.
Bilden valde jag för att den känns dramatisk och att lysrören ger taket en brädstuktur. Hissen är även den belyst även om det ser lite sunkigt ut därborta i hörnet.En av dagens förorter till Stockholm. Sedan kan man undra över vart trappan leder?

Fullers ESB

En god ale, en verklig smakrik ale med den fruktighet man önskar och en något, i mitt tycke, alltför mjäkig beska. Sötman är i kraftigaste laget men ok för en kvällsöl, ensam utan tilltugg. En karamelliserad malt ger alltid lite extra färg och sötma.
Fullers, ett bra bryggeri med många goda, se bara 12/9 och 7/12, två andra från F.
ESB, månne står det för Extra Special Beer. Jo den är ok. 

 

Bogesund 1307

En bra öl, en ljus lager, välvald av pilsnergubbarna.se
Det är en Tjeckisk öl och den heter duga. En snäll öl med god mälta och någon sötma. Humlen finns och ger en ok beska för denna ljusa lager. Bryggd och tappad i Tjeckien och med nya etiketter och ett lokalt namn. Den ska ju drickas i Ulricehamn med utsikt över Åsunden. Igår stannade vi övernatt för att fortsätta till Gunillaberg, men det blir ett kommande inlägg.
1307 var tydligen ett slag på Åsundens is, som avslutades med vapenvila/fred till jul samma år.
hur som, ölet är ok och ett gott val av Pilsnergubbarna, en lokal ölimportör. 

 

Hedared

Här i Hedared finns den sista av Sv alla stavkyrkor. Inte var den stor men ändå imponerande. En doft av tjära kan man tydligt känna redan när vi kliver ur bilen, en doft som ger minnen av skärgård och båtar, men det är en annan historia.
Kyrkan sköts väl och där den ligger omgiven i en lika välskött park. 

        

Korkalm

Jo det är rätt rubrik, kork-alm, en speciell varitet av lundalm, Ulmus minor var. suberosa. Eller korkalm.
Här i Floda finns två stora fina exemplar.
Vi var här i vintras och noterade då de fina träden men gjorde då en felaktig artbestämning. Se inlägget den 2:a februari.
Här ett par bilder på korkalmarna i Floda.