Amager Bryghus

Två riktigt bra öl från Köpenhamn. En lite mer typisk IPA och en IPA med lite mer citrus. De är båda vete- och kornmaltsöl, något som får mig känna en varning, men dessa är ok. 

Amager Bryghus startade som ett mikrobryggeri för 10 år sedan, har lyckats väl och nu är de väletablerade.

Kejsarn av Portugallien

Vi i vår läsegrupp var överens om att detta var en berättelse med många kvalitéer. Det är historien om torparen Jan i Skrolyckan. När dottern föds händer något med Jan, han blir lycklig. Vi följer familjen under dotterns, Klara Fina Gulleborg, uppväxt. När Klara Fina flyttar till Stockholm kommer Jan att sakna henne. Vi som läsare inser snart att Klara inte fått plats i familj som tänkt utan lever som prostituerad. Jan däremot fantiserar att dottern lever ett gott liv som kejsarinna av Portugallien. Och själv blir han kejsare. Det är en historia som skildrar tidens umbärande och orättvisor. Samtidigt som känslor är starka och den drömvärlden Jan flyr till känns som en djup depression. Romanen utspelar sig i Selma Lagerlöfs Värmland under 1860- o 70-tal. Det finns många likheter med Selma Ls liv i boken och på Wikipedia kan man läsa följande:

Namnen i boken är påhittade: Ämtevik kallas Svartsjön
Sjön Fryken kallas Löven
Godset Mårbacka är Lövdala
Löjtnanten Liljekrona är Selmas egen far Erik Gustav Lagerlöf
Och Selma med sina två systrar är det tre mamsellerna som kommer förbi Jan i Skrolycke.

Boken har filmatiserats några gånger, bland annat av MGM i Holywood. 1992 var det dags för en TV-serie med Ingvar Hirdwall som Jan, regi Lars Molin.

Poppels IPA

En riktigt bra IPA, med bra av allt, skum, doft, malt, beska, yes en fullträff. Malt, både korn- o vetemalt och fem olika sorter. Två humle fr Australien. Och den är bra vetet till trots. Den tropiska karaktären är svår att känna men en citruskänning finns. Popples bryggeri finns i Jonsered. Så nu bryggs öl istället för motorsågar(?) och bryggmästaren heter Daniel.

Sund och sol

veckans bild, vecka 31
Veckans bild kommer lite oregelbundet, men det ska förhoppningsvis bli lite mer regelbundet nu.
Och denna bilden är tagen ute vid Öresund mellan Ålabordarna och Fortuna. Eftermiddag i högsommar med havsglitter, Ven och fartyg.
I förgrunden en flockblommig växt – släkt med hundkex. Sådana här bilder behövs för att förmedla lite sommarkänsla.
Och visst gör den det. Motljusbilder har varit tabu till och från. Den här är ok tycker jag och speciellt en sån här sommar.
Lördag 5 augusti och många börjar jobba på måndag. Sommarlovet är snart slut och man undrar vart denna sommar tog vägen. Resor söderöver kommer att stå högt i kurs i höst.

Men mannen i väster tar semester 17 dagar för att Vita huset ska renoveras. Då skulle man väl kunna passa på att byta ut låsen också!
Och i den svenska sandlådan passar alliansen(?) på att röra om. Så kan det gå när man lägger ut allt möjligt på privata entreprenörer.

Ebeltoft IPA 

Danskarna är kända för sin goda öl och det här är inget undantag; den är riktigt god. Lagom av allt och en beska som även den är lagom för en IPA, dvs den är markerad och inte överdriven. 

Bryggeriet har naturligtvis en egen hemsida och med en reklamvideo;  http://www.ebeltoftgaardbryggeri.dk/     Kolla in Peder, bryggmästaren. Det kan ju inte bli annat än bra öl. Ebeltoft är ju också Rasmus Nalles hemstad.


Dottern importerade, tack Stina