Farsta Centrum

Veckans bild vecka 44, 2017
Mor och dotter fikar i Farsta Centrum, eller har de ätit och ställt undan tallrikarna och avslutar nu med fikat – en cappuccino. Det är sommar och utanför är torghandeln i full gång med alla sina färger. Torghandeln är välbesökt och just utanför sitter två kvinnor som också avslutat sin måltid. En platt bild som innehåller händelser i tre skikt, här framme där skärpan ligger, de två utanför lite ur fokus och sedan torghandeln som inte har någon skärpa. Torghandel med alla sina lastpallar, tältdukar och som sagt alla färger på grönsaker, mycket rött.
Farsta Centrum 2015, då var vi där – så detta är en familjebild mor, dotter och far finns bakom kameran.

Rönneberga

Veckans bild vecka 43, 29017
Här kommer en vy söderut från Rönneberga backar, öster om Landskrona. Det är vackert, vilken vy. Kyrkan i bild är den stora kyrkan i Asmundtorp, bönderna ville tala om ett de var förmögna och slog på stort.
Bilden är tagen vid solnedgång, solen står lågt och släpljuset ger skuggor där åkrarna böljar, säkert ett resultat av isens härjningar vid senaste istiden. Solnedgång ger fint ljus om än det sticker i rött.

Min fantastiska väninna

Romanen utspelar sig i ett fattigt Neapel under 50-talet. Vi får följa de två unga kvinnorna, Lila och Elena, under dras barndom och tidiga ungdom. De är ständigt utsatta för våld och trakasserier. Det är en tuff miljö de växer upp i med maffians söner ständigt närvarande. Lila är den smarta tuffa tjejen som inte fortsätter sin skolgång och Elena den ordentliga som jobbar på med sina studier. Mellan raderna i boken kan man skönja ett rop på hjälp för att få slut på alla hot och dolda agendor. Ett rop om social rättvisa och jämnställdhet mellan kvinnor och män. Fattigdomen i efterkrigstidens Italien var säkert roten till förtryck, våld och orättvisor. 

I bokcirkeln hade vi lite olika omdömen; en fascinerande bladvändare, lite intressant men mycket uppradande av händelser och jo lite intressant även om kvinnornas känslor inte alltid var i fokus. Vi kände inte av det sensuella språket som  någon recensent gjort.  Och trots det kände några av oss för att läsa fortsättningen. Elena Ferrante har skrivit fyra böcker om dessa två kvinnor. EF är en pseudonym som avslöjades för ett år sedan som Anita Raja, en kvinnlig översättare. Vem författaren verkligen är, har inte ens Google svar på.

Liten svamp

Veckans bild, vecka 40, 2017

Här kommer denna veckas bild, tagen för ett par dagar sedan, en liten förexkursion till utflykten den 8 oktober. Då ska vi till Söderåsen. Det här är ju inte någon matsvamp, men den satt där vid foten av en bok och ville bli fotograferad. Dåligt ljus, blåsigt och alla de små rackarna i olika fokuslägen. Så bilden är ett utsnitt för att ge bilden lite mer närvaro och bli lite mer intressant. Artens namn – någon? Den ljusa svampen gör sig bra mot den mörka mossbelupna stammen. I förgrunden något mörkt, även det en svamp, men en annan art.

Bilden hade mått bra av lite extra ljus (reflektor kanske) eller ökad känslighet. Samtidigt är det en något otydlig tredjedelskomposition med ett virrvarr av småsvampar i bakgrunden. Ska man “städa” innan man tar bilden? Det gör inte jag. Det finns ett kommentarsfält nedan – kom med synpunkter vet jag.