Helsingör på 60-talet

Veckans bild, vecka 8 2018
En nyskannad bild, som jag tog när jag vandrade runt i Helsingör 1967. Helsingör var en exotisk stad med gamla hus och idylliska gator. Och så hade man ett stort varv och hamnområde. Det var här nere i hamnen som mannen i träskor och pipa kom i sikte i motljuset. En ögonblicksbild, en helt ok bild.

Vinter i Landskrona

veckans bild vecka 7, 2018
Snön kommer i stora flingor och 1967 och två tjejer är på språng med pulkan till citadellområdet. Backarm på vallgravsslänterna är bra pulkabackar.
Glädjen av att få åka pulka kan man inte missta sig på. Det är full fart till backen som skymtar i bakgrunden. Vintern -67 var ovanligt vit.
Linjerna som Citadellsvägen ger, får ögat att följa med in i bilden och upptäcka barnen i backen. Fallande snö är svår att fånga, men här kan man verkligen se att den vräker ned.

De oanständiga profeterna i Tibet

Månadens bok, januari var Arto Paasilinnas De oanständiga profeterna i Tibet. En skröna om ett par män som har en briljant uppfinning och affärsidé; en bönerulle av modernare snitt. De beger sig iväg till Kina med ett provexemplar av denna deras inovation. I Kinas ska bönerullen masstillverkas och uppfinnarna rika. Men det blir naturligtvis en mängd förvecklingar, missförstånd och omöjliga utmaningar. De flyr från Tibet över till Indien och får träffa Dalia Lama bland annat.
Detta är inte den bästa Paasilinna skrivit, tvärtom var vi förundrade över att den var dålig. Ska ni läsa någon bok av Paasilinna så välj någon annan;
tex Kollektivt självmord, På jakt efter farfar eller den ljuva giftmörderskan för att nämna några.
Det blir inga nya böcker av Arto Paasilinna, 2009 drabbades han av en hjärnblödning och mår väl efter omständigheterna. Men, som sagt, några fler dråpliga goda historier blir det dock inte.

Orissa, Indiens ostkust

Veckans bild, vecka 6 2018
Ute vid kusten i Orissa (delstaten som numera heter Odisha) ligger tegelbruken tätt och här livnär man sig även på fiskodling. Fiskodling i dammar är en kontroversiell verksamhet som har förstört många fina strandsträckor världen över, så även i Indien. Det finns skräckexempel på hur högproduktiv mangrove har skövlats för att ge plats för jätteräkor och annat odlat som efterfrågas i Väst.
Men i motljuset ser det bedräglig vacker ut. Den lilla hyddan är till för övernattning och härifrån kan man övervaka och skrämma eventuella flockar av pelikan eller annan fågel som gillar fisk och räkor.
En bild med budskap.

Jallikattu, Pongalfest

Veckans bild, vecka 5, 2018
Här kommer en bild från Indien igen
En bild tagen under firandet av Pongal, skördefest i södra Indien och framför allt i Tamilnadu. Det är under Pongals tredje dag som det hålls tjurrusningar i några städer i TN. Jag var här med mr Mohan i januari 2005, så det är några år sedan. Det är en tradition med många motståndare och 2014 förbjöds det hela av federala myndigheter. Men de fortsätter, efter en del justeringar. Vem som helst får inte ställa upp och säkerheten har fått större krav. Många unga män har skadats och några även mist livet genom tiderna och tjurarna plågas.
Läktarna, gjorda i bambu, dignar av åskådare (mest män) och på en hedersläktare sitter en övervakande politiker från delstaten och där på hedersläktaren sitter även några kvinnor.
Det är dammigt i arenan och den här tjuren är på väg ut i frihet. En ung man är beredd atrtkasta sig upp på tjuren. Så visst är det lit aktion. Men de flesta tjurarna drogs snabbt förbi utan några större intermezzon. En heldagsföreställning med massor av tjurar och en arena packad av unga modiga(?) män.