Ett jävla solsken

Den här boken handlar om Ester Blenda Nordström, direktörsdottern som blev författare och äventyrare. Född 1891 och död 1948.

Under dold identitet tog hon anställning som piga på gård i Sörmland. Efter en månads slit i hushållet skrev hon sin första bok, En piga bland pigor, som blev väl mottagen. Dock ej av husbonden och folket på gården. Men det var ett viktigt inlägg i den tidens kvinnokamp något som följde henne genom livet.

Under ett halvår arbetade hon som lärare i en sameby och även den erfarenheten kom i bokform. En bok som belyste de fördomar som då fanns gentemot samer.

Vidare reste hon 3:e klass över Atlanten, en skräckfärd. Och färdades genom Sydamerika på hästrygg. Tillbringade något år i Sibirien för att studera vulkaner osv, ja hon var nyfiken och samtidigt rastlös.

Vi tycker att vi inte får en riktig analys av EB av författaren till den här biografin, Fatima Bremmer. En analys av Ester Blendas liv är svår att göra så jag tycker Fatima gör helt rätt i att inte spekulera i en kvinnas märkliga liv. Det är många frågor som hopar sig när man läser boken. Är EB en kvinnokämpe? Hur ställer hon sig till nazismen? Hur påverkas hon av Kirunas gruvchef, en god vän?

Dessutom hann hon att skriva några flickböcker om en flicka som i mångt och mycket påminner om henne själv. En inspiration till Astrid Lindgren.

Det har gjorts en filmatisering av EBs liv av Anna Hylander. Läs boken och se sedan filmen.