Mordet på Orientexpressen

1976 åkte jag från Landskrona till Istanbul med tåg. Byte i Billeberga. Det var kanske inte den berömda Orientexpressen (OE) men rutten var snarlik.

I Agatha Christies bok OE är det en resa för överklassen och deras uppassare. Det är vinter och tåget blir stående i en snödriva i ovädret på Balkan. Och då sker mordet, mordet som ska få sin lösning under den tid tåget står stilla. Tågvagnen och de resande i den är avgränsningen o Hercule Poirot ger sig i kast med att nysta i gåtan. Utan att avslöja något oväntat löser naturligtvis denna excentriske belgare fallet genom att använda sina grå celler. Något han är väldigt duktig på, enligt honom själv.

Vi var eniga om att det var en spännande bok och att lösningen, som kommer i slutet när alla är samlade på klassiskt maner, håller oss läsare på halster. Detektivromanen, som skrevs på 30-talet, håller måttet än idag om man bortser från många fördomar. Ett exempel; italienare är de som använder kniv som mordvapen. Agatha Christie gör HP till en fördomsfull person, eller är det AC själv som har dessa åsikter. Det ligger i tiden är kanske en förklaring.

Tidsandan med överklassens tveksamma charm och människosyn är inte helt inaktuell. Skuld, rädsla och hämnd är teman i boken. Kommer rättvisa att skipas? eller… Läs denna klassiker och skriv en kommentar.

Trailer OE-film 2017

Badhytter på Ärö

Veckans bild vecka 37 2019

Vår semester i år gick till den fina lilla ön Ärö söder om Fyn. Härlig sensommarväder, trevligt hotell och det här lilla gemytliga danska semesterparadiset. Vi tog bilen, men man kan med fördel ta tåg från Köpenhamn, båt från Fyn ut till ön. Kommer man utan bil är det dessutom lättare att få plats på båten.
Bilden är tagen vid Äresköping, huvudort på ön, och en av Danmarks bäst bevarade byar. Turistfälla eller genuint dansk när det är som mest gulligt. Badhytterna står där i sina många olika kulörer vid en av de mest badbara stränderna. En raktfram bild med förmiddagssol som ger skarpare färger och känsla av sensommar – hösten är kommandes. Och där i mitten kommer den lilla ekan med utombordare.

Plommonskörd

Det såg inte ut att bli så mycket plommon i år, men ack vad man kan bedra sig, vi har massor. Med protes i höft vill inte hustrun att jag klättrar runt i grönskan. Så, då klättrade hon själv runt bland de blå välsmakande frukterna och plockade snabbt en rågad skål av plommon. Imorron blir det plommonkok; marmelad/sylt. Mmm!