Duvunge

Veckans bild vecka 38, 2020
Uttrycket, han är ingen duvunge, kan man inte använda om denna fågel ity detta är en duvunge.
Den satt där vid häcken på gräsmattan och såg trött ut. Ett par vingklipp och sedan satt den i päronträdet.
Veckans bild tenderar att bli fågelbilder. Tacksamma att fotografera, ibland skraja och svårplåtade, och tur är kanske det med tanke på alla katter som smyger omkring här.
Bilden är ett utsnitt som ger den fascinerande fjäderdräkten rättvisa. En evolutionens skapelse in i minsta detalj som härstammar från dinosaurierna som vandrade runt här för många miljoner år sedan.
Budskap: var rädd om den biologiska mångfalden. Ge fåglar och andra en fristad i trädgården. Se till att de trivs. Städa lagom och låt en bit av gräsmatta växa fritt. Och skaffa en fågelbok 🙂

Sparvhök

Veckans bild, vecka 37, 2020
Nu kommer ytterligare en fågelbild och nu på den skygga sparvhöken som landade i vårt äppelträd med sitt byte. Det var kalas på en av talgoxens ungar, en liten dunboll. Det var när vi satt och åt vår lunch i köket som vi kunde bevittna detta drama. När måltiden (sparvhökens) var avklarad satt den och putsade sin fjäderdräkt och såg rätt nöjd ut. Sedan kunde man se hur ögonlocket dolde ögat, huvudet föll lite tillbaka och den tog en liten minilur, den somnade till. Och efter en minut eller så ruskade den på sig och fortsatte sitt putsande. Det hela tog abrupt slut när den spanade in ringduva som landat på gräsmattan. Den kastade sig iväg för ett nytt byte. Om de hann ifatt eller missade såg vi aldrig och inga spår i trädgården avslöjade hur jakten gick.
Bilden som visar höken i full färd med att dra isär bytet fick en ovanlig vinkel när den vände sig med stjärtfjädrarna mot oss. Bilden är beskuren och ger en mer kompakt/koncentrerad känsla med fullt fokus på bytet, än den obeskurna bilden.

Tornseglare

Veckans bild vecka 36, 2020
En nyfödd tornseglare damp ner på vår gräsmatta och behövde ta igen sig. Jag hann ta några bilder medan den vilade upp sig och drog iväg igen. Dessa skickliga flygare. Även de är ju nybörjare så här när de just lämnat boet har de mycket att lära.
Makroobjektivet fick stå till tjänst och det är häftigt att se de fina fjädrarna som ligger så perfekt runt ögat. En fågelart som får det svårare nu när insekterna minskar i antal.
Jo, de har minskat drastiskt. Det vet vi alla som tvättat bilen för så där 30 år sedan – då var det mängder med insekter som var knepiga att få bort från vindruta och front. Nu är det knappt några insekter alls. Denna “splatometer” kanske inte är så vetenskaplig, men tillräckligt tillförlitlig för att dra slutsatsen att det är illa ställt med våra insekter.
Bilden, en närbild, är spännande och ger en inblick i hur evolutionen grejat det här med luftmotstånd och kraft. Tornseglaren är, som sagt, en av våra mest fantastiska flygare.