Dahlia

Veckans bild, vecka 35, 2020
Här kommer en efterlängtad bild – veckans bild – en dahlia, en enkel sådan fotad på Sofiero. Och ska man ha dahlior är det nog sånna här enkla man ska ha, bra för insekter och snygga även efter en regnskur. Dom blaffiga blir lite “too much” och sen ser de inte så kul ut efter ett åskregn så här i slutet av augusti.
Jo, veckan bild för att den har ett trevligt budskap; trädgårdar är viktiga för alla våra sexbenta vänner, insekterna. Biologisk mångfald pratas det om och det är här vi kan göra en insats som heter duga – plantera bivänliga perenner!
Och sen skadar det ju inte att kompositionen i en kvadrat letat upp gyllene snittet och skapat harmoni i fyrkanten. Det ni!
Ha det gott och plåta på.

Vanlig groda

Veckans bild vecka 34, 2020
När det var som allra hetast i vår trädgård så dök den här grodan upp bland sticklingarna. Där hade dem hittat svalka bland de välvattnade skotten. Och han var där varje dag, tryckte sig platt mot krukjorden.
Och det räcker med att se ögat för att se att det är en groda och att den är på helspänn. Vi stör. En välmående stor groda som letar upp bästa möjliga svalka när temperaturen pendlar runt 30.
Och kolla kompositionen, solbelysta växter och djur med tydlig linje i diagonal och djup svart skugga. Ett klart buskap från en amfibie – skolstrejk för klimatet på fredagar; Fridays for Future.

Örbaeck IPA

En fin ale från Fyn, tack Stina! En humlad och återhumlad öl från Örbeacks bryggeri, tänk vad dom kan. Mild, rund, lagom söt och med en beska som tillstår en IPA. Vajert! Exotiska inslag och samtidigt jordnära. Lätt rostad malt och ofiltrerad. Det är nog bara danskar som klarar av en sådan utmaning.

Efter en dag med trettio grader så satt den utmärkt. Och kolla texten på etiketten – man kan bara hålla med…

Augustimånen

Veckans bild, vecka 33, 2020
Månen gick upp vid 10-tiden och några molnbankar skymde, men inte allt ljus utan gav en dramatisk känsla i den tidiga natten.
Stativ och självutlösare, så funkar det och kom ihåg att täcka för sökaren.
Allt ljus från staden ger en surrealistisk känsla – mörkret hos oss och alla ljus därnere.
En bild, inte bara vacker utan med en skarp kritik mot vårt överflöd. Och att vi är små jämfört med naturens kraft.

När sommaren kom

Veckans bild, vecka 32, 2020

Det är alltid fascinerande med vatten, som här när vågorna landar på sandstranden. Glitter i havets vågor och i fjärran syns Hovs hallar. Just det, vi är vid Laholmsbukten en av sommarens finaste dagar. Stranden omvandlas till parkeringsplats och folk kommer för en dag med lite svalka inlandet har temperaturer på 30 grader.

Havet är fotogeniskt sådana här dagar. Semester el hemester o livet leker.

Skörd

Nu kommer päronen i massor men pumpan är från ifjol. Så här i början av augusti är det en fantastisk tid för trädgården och allt som är lagom att skördas. Majsen är fin, bönor av olika slag och squash naturligtvis. Squash i en rotfruktspanna med morot och rödbeta, till det knaperstekt bacon eller shurizo eller kanske helt vegetariskt, det är magiskt.

Eller stek med chilliflakes i pannan m hög värme o lite smör.

Det är varmt och den här senaste veckan har hittills hållit sig runt de trettio. Lite ovant nu efter en juli med något sämre väder – kallaste någonsin typ. Men oroa er ej klimatförändringarna håller i sig.

Höj flygskatt, bygg inte Preem raff i Lysekil, demonstrera på fredagar och lev klimatsmart. Hemestra mera och ät mindre kött. Frågor på det?