Valet klart

Valet är avgjort och;
Det blev, som många befarat, Narendra Modi som blir Indiens näste premiärminister, BJP, hinduiska nationalistpartiet fick majoritet. Efter att ha nekats inresevisum till USA sedan 2005 har han nu blivit inbjuden till Vita huset av Barak Obama.
Inom BJP finns naturligtvis olika riktningar, många inom partiet ger dock mycket av Indiens problem skulden på den västorientering som funnits under kongresspartiets ledning. Allt från dålig tillväxt, korruption och de omtalade våldtäkterna.
Det är svårt att få grepp om hur förändringar kommer att ske och Modi har under sin valkampanj pekat på de framsteg som delstaten Gujarat har genomgått under den tid som han varit försteminister i delstaten. Gujarat har haft en väldigt hög ekonomisk tillväxt med stora satsningar på infrastruktur, bostadsbyggande, utbildning mm. Är det något Modi ska förverkliga i resten av Indien? Hur kommer miljö och hållbarhet att värderas? Hur kommer minoriteter att behandlas? Det finns många frågetecken, och det är med viss oro vi ser framtiden an.
Här, några pressklipp, först BBC;
BBC – INDIA

Och i the Hindu;
HINDU

CNN försöker ge en bild av den blivande premiärministern;
CNN on MODI

Valets segrare BJP, men, Hur många kvinnor finns på affischen?
Valets segrare BJP, men, Hur många kvinnor finns på affischen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

90 ÷ 10 =