Moskén i Old Delhi

NDmoske

Veckans bild vecka 8
Jama Masjid, färdigställt 1656 av Shah Jahan, är en av världens största moskéer. Här finns plats till 25.000 bedjande personer samtidigt. Minareterna är 40 m höga och hela bygget är i röd sandsten och vit marmor. Han Shah var vid tiden för byggandet stormogul och härskade över stora delar av Indien. Det var samme man som byggde Tahj Mahal, så han har verkligen lämnat några skrytbyggen efter sig. Bygget tog sin tid; mer än tio år och det lär ha engagerat 5.000 hantverkare av olika slag.
När engelsmännen härjade i landet konfiskerades moskén och användes för att härbärgera brittiska soldater. Sedan var det tal om att riva rubbet som bestraffning för att stadens befolkning skulle hålla sig lugna. Opposition inom egna led förhindrade rivningen och tur var det. Det är en imponerande skapelse och när man står framför ökar pulsen och det är “breathtaking”.
Jag var där och tittade 2002 i början av januari och diset i luften var hemskt – Delhis luftföroreningar var (och är fortfarande) obehagliga. Diset gav dock en lite mystik känsla när jag stod där på den stora planen framför moskén. Och jag var tvungen att luta kameran för att få med de höga tornen – det är därför de lutar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

÷ 1 = 3