Stoner

William Stoner, uppvuxen på ett litet lantbruk i den amerikanska Mellanvästern, är mannen vars liv vi får följa. Han förväntas ta över gården, men ödet, eller om det är hans egen vilja, vill annorlunda. Han blir kvar på universitetet där han finner litteratur betydligt mer intressant än agronomi. Vi följer W i den akademiska karriären och hur W träffar en kvinna, gifter sig och bildar familj.
Är han misslyckad i sin lärar/vetenskapliga gärning och hur kommer det sig att giftermål och familjeliv blir en katastrof?
Vi som får följa William genom livet blir lite stressade av hans mesighet och avsaknad av handlingskraft. Men hur var det vid sekelskiftet (1800 – 1900) och framöver, första världskriget och senare depressionen. Om man sätter det hela i sitt samanhang blir det mer begripligt.
John Williams, författare till boken är en god berättare och ger oss insikt i vad som händer inom huvudpersonen, William och hur han lever sitt liv med Edith och Grace, fru respektive dotter.
Det är en fascinerande berättelse, och vi funderar kring; hur mycket är självupplevt och hur mycket har J Williams spånat?
Konflikten mellan Stoner och den nye prefekten är säkert något även akademikern John Williams sett i sin närhet.

Vårt omdöme var enhälligt; en bra bok, en av de bättre vi läst och som vi varmt rekommenderar.
Andra omdömen;
En gripande roman.
Välgestaltad, vackert skriven.
Så djupt rörande att den tar andan ur dig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

÷ 5 = 1