Fördelen med en kollaps

Jonathan Tropper skriver om den frånskilde Silver som lever på sparlåga i ungkarlshuset Versailles och delar sina dagar och tankar med två likasinnade, Jack och Oliver. De gör de bland annat genom att gubbsjukt spana på unga collagetjejer vid poolen. Silver är dödsjuk och vägrar operera sig (av ex fruns blivande man). Omgivningen är generös gentemot Silver, det kan vara hans sista dagar. Han får god kontakt med sin dotter (en av de få vettiga människorna i romanen) som han försummat i stort sett under hela hennes uppväxt.
Relationsproblem, familjedrama, identitetskriser och oväntade ljusglimtar, här finns allt.

Är det här en bra bok som skildrar människor med värme, humor och insikt eller är det ett verk av en 45-åring med bekräftelsebehov? Språket är levande med träffsäkra dialoger. Det är bra flyt! Eller?

Våra omdömen gick isär. 3 – 2 till bokens fördel. Dissad för den märkliga människosynen och då en kvinnosyn som tillhör en gången tid. Dåligt språk och plumpa sexinslag.
Gillad för skildringen som sådan, den berör. Flytet i historien och avslutningen (som vi inte avslöjar). En skildring av dagens USA bakom glittriga fasader. Läsvärd och en roman som lätt kan filmatiseras.

Pressomdöme, “tragikomisk, smart och oemotståndlig” Aftonbladet

kolaps

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

× 2 = 4