Bilder från Tamilnadu – Indien

Ett paddy field, risfält I motljus
Den fina kyrkan i Velankanni vid soluppgången
Samosa I grytan i gatuköket

Veckans bilder vecka 7, 2023

Idag blir det tre bilder från min vistelse i Indien, 2004 – 2007. Tre olika bilder och ändå så “Indiska”. Den första är ett nyplanterat paddyfield, dvs ett risfält med plantor satta med handkraft i regelbundna avstånd mellan rader och mellan plantor. I motljuset ser man tydligt hur väl de är satta och vilken möda man lagt ner i fältet.

Den andra bilden är tagen ute vid kusten, vid Velankanni, en liten stad påverkad av portugiser under deras tid som kolonisatörer. Därav den ståtliga kyrkan i morgonljus. En ståtlig pjäs som på insidan har många av Indiens attribut. Ett kristet tempel i indisk tappning.

Den sista är ett “street photo” och det är så tacksamt att fota i Indiens otaliga och spännande gatumiljöer. Här ett gatukök som lagar friterade samosa, en väldigt god anrättning i all sin enkelhet. I bakgrunden den stor tesamovaren som också är så typisk i ett indiskt gathörn.

Tre bilder, med tre olika innehåll och berättelse. Männen i gathörnet arbetar där var dag med hjälp av några yngre män. Kanske de skulle varit i skolan… Mitten bilden får vara symbol för Indiens tolerans för olika religioner och olika kulturer i ett och samma land. Dessvärre har det nuvarande styrande partiet med PM Modi i spetsen blivit allt mer intolerant… Riset är basföda och så viktigt för landets hushållning. Det är både arbets- och vattenkrävande, Vatten är en resurs som är begränsad i Indien och andra alternativa grödor börjar odlas nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 × 1 =