Sjukvård och mat

Lördag morgon kommer en ambulans in i byn. Ut kommer två sköterskor och en läkare. Det är dags att kolla upp hälsoläget hos de små. Samtidigt ska man ge poliospruta till några – trodde jag. Men vaccinet får man som ett par droppar, sen är det klart. De allra minsta vägs och mäts, som på BVC.
Den stora hälsobristen är ensidig kost. Man äter mycket ris och inte mycket grönsaker. De fattiga i byn är mest utsatta. De som tillhör schedule cast får köpa riset billigt. Ett sätt att fördela och se till att man har mat för dagen. SC är de som är dalither eller tillhör kast som är missgynnad.
Kastsystemet i Indien är en hel vetenskap. Det är inte avskaffat, vilket många tror. Man får dock inte diskriminera med hänseende till kast.
Bild på sjukstugan och bild på affären där det subventionerade riset säljs. Kvinnan på bild är Jayalalitha, Chief Minister of Tamil Nadu.

20140227-060626.jpg

20140227-060750.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 ÷ 12 =