Den ekologiska odlingen ökar. Men det går långsamt. Ökningen är störst när det gäller exportgrödor. Självklart, det är där det finns mest att tjäna, och efterfrågan i Väst ökar. Vi vill ha obesprutade matvaror.
För Indiens småbönder kan det vara en ekonomisk fördel att ställa om till ekologiskt. Insatsmedel från den egna gården kostar arbete, medan externa insatser kräver ekonomisk insats. Lånehajar är ett stort problem på landsbygden och lånebehovet minskar för ekologiska bönder. Också en anledning att ställa om.
Och när man skriver om lantbruk kan man inte undvika att komma in på GMO, genmodifierade växter. Det finns ett stort motstånd mot GMO i Indien.
Min stora invändning mot GMO;
GMO tar ifrån bönderna den självklara rätten att ta sitt eget utsäde. GMO ger utsädesföretaget patent på frö. Det är förödande för småbönder.
Deltagande förädling har praktiserats och fungerar väl. Det ger inga vinster till utsädesbolag och det är den stora anledningen till att det inte praktiseras mer.
Utsäde som sparats av småbönder själva
Här är det sorghum, en röd variant