Svart trumpetsvamp

Idag svampplock på Söderåsen. Så himla fint det var idag. Och vi hittade fina svampar, både trumpetsvamp och trattkantareller. Vi körde en bit upp på Serpentinvägen och gick en ordentlig runda, på kanten till ravinen och ner i dalgången och åter. Fika vid Liagården. Och här en länk till karta.
KARTA

IMG_4056.JPG
Skärån

IMG_4057.JPG
Svart trumpetsvamp

IMG_4058.JPG
Honungsskivling på trädstam (oätlig)

IMG_4062.JPG
Gul fingersvamp

IMG_4063.JPG

IMG_4064.JPG
Bokskog på Söderåsen

IMG_4065.JPG
Smörstekt svart trumpetsvamp, mumma,

Punka

Asch, det är nog den femtioelfte punkteringen på vår skottkärra. Av med ytterdäck, solution, laglapp och sen ok några veckor. Så är det när man har hagtornshäck, rosor med megatornar mm som hittar in genom ytterdäcket. Men nu, nu är det slut med däcklagning – ett punkteringsfritt skottkärredäck. Och nu sitter det där på vår Ekeby från Hörby bruk och vi ser fram emot många punkafria dagar i trädgården. Punkafritt borde vara standard.

IMG_4046.JPG
Fint va?

IMG_4054.JPG
Det gamla punkade vi årets x-boll med matchande färg

Punk IPA

Wow, en härlig IPA, med bra beska som anstår en ipa, och med touch av frukt, exotisk som ananas och mango. Den är bryggd i Skottland (som fortfarande är en del av Storbritannien-gudskelov) av ett gäng unga entusiaster. Och det har de gjort verkligt bra.
The beer scen is sick and we are the doctors, är en av bryggeriets slogan. Och hemsidan är riktigt underhållande med en ölskola;
Brew Dog

IMG_4045.JPG

Årets äpple

I vår trädgård har vi några stycken olika äppelsorter. Några gamla som vi har dålig koll på och sedan några som vi själva planterat. Och årets skörd nådde inte alls samma dimensioner som den gjorde i fjol. Ett äpple undantaget och det var Mio som gav många fina frukter om än små. Vårt lilla träd, som vår Lotta, dottern, ympade för några år sedan, gav, som sagt, en bra skörd. En lyckad ympning. Äpplet Mio är medeltidigt och smakar väldigt gott, söt och friskt. Och vilka snygga frukter. Bra till att bara tugga i sig, men även till must – och vilken must sen, nästa för söt.

Mio-äpplen,
Mio-äpplen,

Lingon

Finns det något mer häftigt än en skål fylld med välrensade lingon. Och det finns väl grundade skäl att kalla lingon för skogens röda guld. Wow.
Det blir både rårörda med lite socker och kokad sylt, så härligt inför vintern.
Men dessa har vi inte plockat själva utan är fådda av god vän, plockade i Hälsingland. Härligt, tack Bengt.

IMG_4040.JPG

IMG_4037.JPG

Oppigårds

En IPA, en riktigt god ipa. En hyllning till Indien, an Indian Tribute, från Hedemora. Ett välbeskat öl med sötma som ger en intressant kombination. Enligt etikett är den färg-, smak- och doftrik och det stämmer bra. Och visst kan Indien vara rikt på allt detta, (men det är inte alltid det doftar så gott.) En öl framför TVn med några lättsaltade chips. Till mat föredrar jag ett öl med lite mindre beska.

IMG_4035.JPG

Kärleksört

Nu på sensommaren/tidig höst blommar vår kärleksört. Den är maffig, riktigt läcker där den står i några kraftiga ruggar. Förr var det en Sedum, nu har den ett nytt släktnamn; Hylotelephium, och med artnamnet telephium. Eller Sedum telephium enligt den virtuella floran. Viss förvirring.
Om man ligger pyrt till lär kärleksörten vara en bra växt för överlevnad. Rotknölarna är ätliga och innehåller kolhydrat och bladen är rika på C-vitamin.
Den är även känd för sin lindring vid brännsår.
Namnet, kärleksört har den för sin förmåga att spå i just kärlek. Se POMs hemsida.

Kärleksört i full blom
Kärleksört i full blom

 

 

O’haras Irish red

En Irländsk mörk öl. Traditional Red Ale. Och den är rödbrun i färgen. Mmm, en härlig öl för mörka höstkvällar. Den rostade malten ger en karamelliserad känsla. Fyllig, lite bröd och en finstämd beska. Humlen har man tillsatt i slutet av processen och urvalet ger aromatisk, örtaktig humle/beska.
God och som sagt och den passar bra när mörkret faller.
Bryggt i Irland av Carlow Brewing Co.
Well done.

IMG_4030.JPG

Augsburger Herren Pils

En välsmakande pilsner, mycket ljus och med en bra beska. Det är en beska som inte är som den IPA har utan lite rundare och med en god arom. Den har en bra eftersmak och gör sig bra som en kvällsöl utan tilltugg.
I Augusburg har man bryggt öl sedan 1100-talet och förväntningar/kraven på kvalité är höga.
Bryggeriet heter Riegele.

IMG_3978.JPG

Hösthallon

Nu i mitten av september, en ny regering ska bildas och ett främlingsfientligt spöke drar iväg och blir tredje största. Vart är vi på väg. Och jag som bor i Skåne, jag skäms.

Men då är det trevligt med några hösthallon, röda och fina och några gula. De har verkligen vuxit till sig nu den senaste månaden.

IMG_3953 copy