Madurai, tempeldamm

Damen vid dammen i Madurai
Damen vid dammen i Madurai

Veckans Bild, v 44. är tagen vid årsskiftet -05-06 och vid dammen i den södra delen av storstaden Madurai. Templet på ön i dammen besöks av många under dagen med hjälp av små ekor. Damen i röd sari väntar på att få följa med över för att besöka templet. I Indien är religionen levande och att besöka templet ska man göra några gånger per vecka. Hemma har man naturligtvis sitt eget bönerum, poyarummet, så att man kan be när andan faller på.
Den här dammen fungerar också som heligt bad. På vissa ställen går det trappor ner i vattnet lagom för att kunna doppa sig – a holy dip

Vårt fikon

I våras trodde vi att fikonet lagt av, frusit och helt enkelt dött. Det kan man knappt tro nu, den är verkligen stor och frodig, ett praktexemplar. Nu förbereder den sig för en ny vinter och fikonlövet gulnar snyggt. Årets fikonfrukter missade vi, koltrasten hann före. Så här på en södervägg klarar den vintern i södra Sverige, frågan är bara om den inte skull få sällskap av något annat för oss exotiskt;
Persika, aprikos, mandelträd eller kiwi. Vi får se till våren.

IMG_4399.JPG

IMG_4402.JPG

Peroni Nastro Azzurro

En Italiensk öl för ett varmt klimat, en malt av korn och majs. En mild öl som läskar. Månne bryggd för ett Medelhavsklimat. Lite fruktig, så kanske inte riktigt min öl. Och visst känner man humlen även om den inte sticker ut.
Den är ok trots allt en kväll på puben Helsing så här i slutet av oktober.

IMG_4389.JPG

Mahou, negra

En Spansk mörk öl. Kraftig rostad god mältad och något söt. En härlig öl till tapas som här på Maria Tapasbar. En härlig mix av många smårätter med många smaker. Och då passar verkligen denna mörka spanska öl till.

IMG_4392.JPG

Gröna gång

Mitt på stigen står ett träd. Stigen kallas, av folket i Rammsjö, Gröna gång, och leder ner till havet och strandängarna. Här körde lastbilar fyllda med potatis förr. Och sedan växte den igen. Friska krafter tog tag i saken (stigen) och röjde så att det nu går lätt att ta sig fram igen, dock ej med lastbil.
Längs stigen växer många nyttigheter; björnbär, slån och nypon.
Och idag tisdag blev det en njutbar promenad i det otroligt fina vädret.

IMG_4385.JPG

Oktoberfest

Oktoberfest, St Eriks Oktober, en mörk god höstöl. En rostad malt ger den mörka karaktären som samtidigt förstärker beskan. Den här mörka lagern är riktigt god och passar bra till en kryddig korv.
En annan från samma bryggeri, St Eriks APA är recenserad den 26/7

IMG_4380.JPG

Björktrast eller snöskata

De har varit här en tid nu, björktrastarna, på flytt söderut. En och annan stannar.
Förr var de ovanliga och skygga, sedan blev de vanligare, häckade även här och dess läte skapade viss irritation. Nu är den inte lika vanlig längre men fortfarande vanlig.
Nu på hösten kommer små flockar och de söker efter olika frukter och bär, en och annan mask och vad som nu går att finna. Vårt äppelträd var uppskattat med några äpplen kvar. Våra koltrastar accepterar sällskapet.

Björktrasten i vårt äppelträd
Björktrasten i vårt äppelträd

Inför våren

Det var väl en hoppfull rubrik.
Jo, i helgen planterade vi lökar. Blåstjärnor under fruktträden ute på stycket, tulpaner i trädgården och någon Kirgisisk lök.
Tulpaner ska man kunna se från köket och från sovrummet, när man vaknar. Då ska de stå där och lysa i vårsolen typ.
Det var kallt och fuktigt i jorden efter allt regnande och man undrar hur dessa lökar fungerar. De lär etablera sig under hösten för att vara redo när den första vårvärmen kommer. Så om några månader är det dags med ett tulpaninlägg.

IMG_4383.JPG

Järavallen

Söndag och en närnaturtur, med fint väder om än lite blåsigt. Ute vid havet håller gässen till och de samsas med änder och vadare. Lundåkrabukten är verkligen en fågellokal av klass. Och här håller även kite-surfarna till. Det finns plats till alla.
Inne i skogen är det lugnare och björkarna är oktobergula. Det som stör är bullret från motorvägen. Vi rundar den sydligaste sjön med sina vigg och sothöns.
Järavallen är en god resurs med fina stigar.

IMG_4363.JPG

IMG_4364.JPG

IMG_4374.JPG

IMG_4367.JPG

IMG_4377.JPG

Sittning bulldog IPA

Så fort man luktar på den skummande nyupphällda ölen känner man citrusaromens doft. Det är den typiska amerikanska humlen som doftar, den som ger många IPAs sin beska.
Gotlands bryggeri har lyckats skapa en god välbalanserad IPA med karaktär. Det är verkligen en öl som passar en ruggig oktoberkväll som denna och med en god bok.

IMG_4362.JPG