Chimay Blue

Oj vo voj, en Trappistöl, en öl för välgörenhet/bistånd. Ölen bryggdes ursprungligen av munkar som använde överskottet i sitt sociala hjälparbete och den traditionen lever vidare. Nu bryggs den i ett kloster i Belgien.
Ölen då, jo den är god, en mild söt ale som dessutom är välskummande och mörk. Beskan är där om än svagt och den kamareliserade malten har fått ökad sötma genom tillsats av socker. Malten är en blandning av korn och vete. En alkoholhalt på 9% är väl dold av sötman. Personligen gillar jag när starkölen är lite svagare och att smaken kommer av malt och humle och utan extra socker.
(Chimay nämns i boken Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand – den är läsvärd.)
Men trots allt; en god öl för en god sak.

IMG_4503.JPG

Nackareservatet

Visst blev det lite natur också, nu när vi var i Stockholm senast. Och här kommer några bilder från den fina skog som ligger så nära Bagis. Det är en riktig sagoskog med bergsknallar med mossa, vattendrag med sina mystiska reflektioner och susande tallar. Vi fick en fantastisk fin tur genom en liten del av det stora reservat som ligger så nära Stockholm. En bit söder om Söder.

DSC_9522

DSC_9535

DSC_9544

DSC_9554

DSC_9564

DSC_9576

DSC_9582

Drottninggatan

Korvkiosken på Drottninggatan
Korvkiosken på Drottninggatan

Veckans bild v 48
Här kommer denna veckas bild tagen igår, måndag 24/11.
Det är vid tre-tiden mitt på Drottninggatan i Stockholm och här huserar en korvgubbe; Solna korv. Det är ruggigt väder och snart är det mörkt. Men kiosken lyser upp och reflekterar sitt ljus i gatubeläggningen. Julljusen tänds först nästa vecka när det är julskyltning. Bilden är tagen med mobilkamera och det förstärker känslan av storstadens stress, och som kontrast, en lugn man som kikar ner i sina grytor och grillar och inväntar eftermiddagens rusning.
Så mitt i kommersens centrum finns det en helt vanlig korvkiosk. Så trevligt.

Napa Smith Brewery

Wow, det har inte hänt så många gånger, men nu, wow. Man blir lyrisk över denna IPA, en ekologisk öl med rund och go beska. En riktig höjdare. Det rikliga skummet bidrar till ölets karaktär och sötma. Månne lite väl honungsrund, men detta till trots, den får en klar “like”.
Bryggd i Napa Valley, Kalifornien. Amerikansk humle och malt. De påstår att den passar till en kryddig curry, men det har jag svårt att tänka mig.
Och så lite kuriosa, ett citat från flaskans etikett;
Raise a glass and toast to hops – wild among willows, like a wolf among sheep.
Något för svenska viltvårdare att citera månne?

IMG_4494.JPG

Visby Klosteröl

En trevlig förmiddag på Fotografiska och sedan en räkmacka i deras fina café med stans bästa utsikt.
Och därtill en god öl, en färsköl från Gotlands Bryggeri. Klosteröl, välbeskat med humle från Tyskland. En lagom härlig beska. God till mackan.
Malt av både vete och korn som ger den lätta brödkänslan, helt ok.
Att sedan jästen kommer från Skottland har nog inte så stor betydelse. Ölen får mer än godkänt.

IMG_4475.JPG

Spaten Munchner Hell

En tysk ljus öl, en riktig pilsner. God och utan några åthävor. Bra beska, som beskan ska vara i en vanlig lager. En aning söt med dragning åt honung, och det är ok.
Kornet odlas i Bayern och humlen en bit norr om München. Så det är enligt bryggeriet en garanti för kvalité. En öl som konsumeras i stor mängd under Oktoberfesten i södra Tyskland. Och då som ikväll är det på fat så därav bara en ointressant bild på ett halvfullt ölglas;

IMG_4469.JPG

Sparris och vitlök

Lång weekend i Stockholm och nu idag kolonidag trots regn. Fyra sparrisplantor från Skåne och vitlök planterade vi i dotterns koloni. Besöket blev inte så långvarigt men efter plantering en fika, underbart att kunna fika i november och se all odlingsmöda i höstskrud. Perennrabattens alla vinterståndare ger en hint om sommarens blomsterprakt. Och nu ett par månader till med kyla och fukt och nedbrytarfest som fullbordar kretsloppet. allt för att det åter kommer en vår.

IMG_4456.JPG

IMG_4459.JPG

IMG_4453.JPG

Epic Armageddon IPA

Den slutliga striden mellan ont och gott, Armageddon. Och då skulle denna IPA vara det goda, och visst är den god, men knappast överlägsen. En bra beska, inte alltför tuff utan något rund. Söt och med en obestämbar kryddtouch.
Den är bryggd i Nya Zeeland av Epic Breweries. Jo, även namnet på bryggeriet är kaxigt. Och etiketten på baksidan följer samma jargong; in the beginning there was nothing …. Och sedan kom Epic Armageddon som ett angrepp på smaklökarna.
På framsidan står även; the answer to everything, och då undrar man vad dom menar med det – en marknadsföring som ligger i tiden månne?

IMG_4435.JPG

Expeditionen

Månadens bok; Expeditionen, Min kärlekshistoria av Bea Uusma. En bok om ingenjör Andrées polarexpedition och ett försök att få klarhet i vad som egentligen hände. Bea Uusma har verkligen snöat in på den här i grunden misslyckade expeditionen. En märklig historia och samtidigt får vi en berättelse om Beas eget äventyr vid efterforskningen. Hon tar oss med till Arktis och tillslut även till Vitön.
Nackdelen med boken, som vi var överens om, var att den tog slut alldeles för fort.
Boken finns i två versioner, en pocket och en mer illustrerad bok.
Om man sedan är fortsatt intresserad finns Bea Uusmas sommarprogram på SRs hemsida P1 som pod-radio att ladda hem.

IMG_4434.JPG

Spårvagn i Prag

Spårvagn i kvällsljus
Spårvagn i kvällsljus

Veckan Bild v 47
En stadsbild från Prag en kväll i mitten av augusti. Spårvagnen är full av människor på väg hem ifrån jobbet kan man anta. Bilden är tagen när vi hade vår personalutflykt 2012. En mycket trevlig dito. Även vi åkte spårvagn, tänk så praktiskt.
Spårvagnen rundade hörnet och in på strandpromenaden längs floden Moldau. Solen står lågt och folket i spårvagnen är besvärade/bländade och håller upp handen för att skugga. I vanlig ordning blir bilden större om du klickar på den.
Prag är en stad värd att besöka med alla sina sevärdheter;
arkitektur, museer, och berömda broar, bla Karlsbron – den riktiga turistfällan med alla sina statyer – och mycket annat. och så är ju Tjeckien berömt för god välbryggd öl.