Vinter

Så kom det då lite vinter, och nu när vi hälsar på i Floda så är det pulkaföre, snögubb- och snölykta-kramsnö. Visst är det väl fint med snölyktor i trädgården, och det blev två, en stor med största värmeljuset och en mer traditionell med ett vanligt värmeljus. En bra användning av trädgård så här när vintern är här.

IMG_4788.JPG

Winter Solstice

En vinteröl från USA, lite vattnig, söt – om man ska ta de dåliga sidorna först. Något mörk, rostad malt/karamelliserad, touch av lakrits och en svag beska. Den är rätt ok, men för mig påminner det rätt mycket om mormors svagdricka, och den var god. Detta ska trots allt vara en starköl så jag tycker den har för mycket sötma och för lite ölkänsla. Ok som julöl till julbordet.
På etiketten har en björn med hjortkrona letat sig ner till sjön för att dricka. Är detta bilden av Anderson Valley där bryggeriet ligger? Ett bryggeri som drivs av solkraft, enligt kapsylen.
Hm, varför importera öl från andra sidan av Atlanten. Importören borde haft bättre rådgivare och tagit hit något mer “outstanding” än detta!

IMG_4728.JPG

Utsikt från Rönneberga

Utsikt från Rönneberga backar
Utsikt från Rönneberga backar

Vecka 5 2015
och veckans bild, en svårslagen utsikt över det Skånska landskapet när det är som finast. Rapsen håller på att slå ut och den är inte så intensiv som den blir när alla blommor visar sig samtidigt, utan är milt ljusgul.
Man kan ana att landskapet böljar fram och att det blivit format av ismassorna som drog sig tillbaka efter den sensate istiden.
Utsikten är som sagt storslagen och här kan man ägna sig att räkna kyrktorn. Det blir många! Om man kikar över Sundet ser man även några på den Danska sidan.
Den här bilden är tagen för några år sedan (2012) och en lite soldisig dag i slutet av april.

Januariträdgård

Söndag, sol och vindstilla, lång promenad. Rådjur och harar, inga inom fotoavstånd. Harar tumlar runt lite ystra i den värmande solen medan rådjuren betar av rapsen.
Väl hemma, några bilder på vår trädgård. Det grävda landet vilar under snön, vinterståndarna står fint mot det vita och lite av snön är fortfarande kvar på träden.

Motljus över det höstgrävda trädgårdslandet
Motljus över det höstgrävda trädgårdslandet
Lit snö kvar på stammen på plommonträdet
Lite snö kvar på stammen på plommonträdet
Solen över Sundet
Solen över Sundet

 

 

Mönjelilja

Nu när snön yr över Skåne, och lägger sig längs vägarna och det är kallt och otrevligt kan man glädjas åt blommand krukväxter. Idag sticker blommorna fram på vår mönjelilja, en trevlig och tacksam växt. Ok, den gör inte mycket väsen av sig under stor del av året, men nu när vi behöver det som mest så sätter den igång att blomma.
Det här inlägget får hamna under trädgård, inte så mycket trädgård just nu. Dessutom trivs liljan bra med att vara ute i trädgården under sommaren.

IMG_4716.JPG
Grattis Leopold!

Camden Pale Ale

En CPA, en lager med beska av bla humlesorten Amarillo mfl. Läckert. Möjligen lite vattnig något som görs sig bättre på sommarhalvåret. Inga fruktiga bismaker utan en ren öl. En engelsk öl med hyfsad karaktär. Inte högsta betyg, men helt ok.
Camden Town Brewery är ett litet pubbryggeri, med anor från 2010, som flyttat ur puben och blivit lite större, tillräckligt stort för att exportera till oss.

IMG_4715.JPG

Lorem Ipsum IPA

Min bartender delar upp IPA-öl i snälla och mindre snälla. Den här tillhör den senare kategorin, på gränsen till elak, men väldigt njutbar.
Lorem Ipsum är ett begrepp inom grafisk design, ett sätt att kolla layout, typsnitt mm för att nå målgrupp. Texten man använder är latin och är en skrift om etik, googla! Varför ölen fått detta namn finns ingen förklaring på etiketten. Så man undrar, är detta bara en provomgång eller……?
Ölen faller mig iallafall i smaken, den är fruktig och besk, som en ordentlig IPA ska vara. Grumligheten är ingen nackdel, tvärtom känns det som den förstärker aromen. Den är bryggd av All in Brewing i Göteborg ett nytt mikrobryggeri och tappat av Brewski i Helsingborg. Well done.

IMG_4713.JPG

Gone girl

Vi blev manipulerade av Gillian Flynn, författaren, lika lurade som huvudpersonen.
Det var en mångordig roman som hade mått bra av att reduceras likt såsen på spisen. Men visst var den spännande och gav bränsle för fortsatt läsning. En smått otrolig historia med många olika vinklar, sanningar och lögner. Vem lurar vem?
Den förlorade kvinnan, är hon borta, mördad rent av eller vad har hänt.
Ingen renodlad deckare utan snarare psykologisk thriller.
Boken har filmatiserats med Ben Afflek och Rosamund Pike som det äkta paret. Filmen fick inte odelat positiva omdömen i pressen, men är tydligen sevärd. Trots allt får det nog vara, vi kastar över nästa bok istället.

IMG_4711.JPG

Två lador

IMG_4710.JPG
Veckans bild, v 4 /15
En måndag i mitten av januari, vinterväder med snö i luften. Men plusgrader. Ett lätt dis ger landskapet ro. Svaga kacklande från gäss i fjärran. Motorvägen ger ett svagt sus. Kråkfåglar drar i flockar som svarta skuggor och är ovanligt tysta.
Och där står två lador mitt i det vita. Inget boningshus bara två lador. Och nu dokumenterade med mobil. Lador som inte används nu, men som vittnar om hårt arbete, djurhållning och en mer levande landsbygd.

Amarillo, Oppigårds

Mmm, Amarillo, en suverän humle, som ger ölen häftig, fruktig beska. Den är god och passar mig väl. Jag har även testat Oppigårds IPA, och visst kan de humla ölen väl.
På etiketten skymtar en Dalagård och jag tvivlar på att ölen som bryggdes i brygghuset på den gården kom i närheten i smak och kvalitet som dagens Oppigårdar.
Och slagord; Gott öl från Dalarna och Början på en tradition.
PS Amarillo är en amerikansk humlesort.

IMG_4708.JPG