Gavnö slottsaftapning

En dansk slottspilsner, en ekologisk, en välskummande, en lite grumlig, och en något söt öl.
En smakupplevelse, som alla öl, men denna är inte den upplevelse jag vill ha. Beskan anas och sötman ger ölen dödsstöten. Inte en öl jag skulle rekommendera med andra ord. Påminner lite om öl +sockerdricka, shandy, man kunde/kan beställa på engelska pubar.
Slottet är tydligen ett ställe värt att besöka. Vi hittade till och med en reklambroschyr om Gavnö. Och säsongen börjar nu om drygt en månad. En dagsutflykt om man bor i Skåne. Googla Gavnö, de har egen hemsida.

IMG_4961.JPG

Klipp i vinbärsbuskarna

En solig fredag och lite lagom start på trädgårdsarbetet, klipp i vinbären. Och en dag när vi har besök av barn och barnbarn. Gamla skott klipps ner så långt det går, det är lite trångt bland alla skott. Lite lagom glesa buskar ger mer och mår bättre. Och snart är de på g med grönska och blommor.

IMG_4932.JPG

Egenmäktigt förfarande

En roman om kärlek, lyder underrubriken. En kort, välskriven roman – den har ju fått pris. Lena Andersson är bra på att formulera sig och behandlar kärlekshistorien sakligt. Och vilken historia. En ung kvinna, Ester, blir förälskad i den äldre konstnären Hugo. Är det ömsesidigt? Är hon förälskad eller besatt? Är han likgiltig eller passionerad? Vem är juste? Vi har delade meningar i cirkeln.
De börjar med intellektuella samtal och vänskap och det hela krånglar till sig när sex kommer in i bilden.
Historien är banal, men har djupare dimensioner, eller…..
Att boken fått så goda recensioner och Augustpriset är för oss en gåta. Kan det vara för språket.

IMG_4929.JPG

Orkidé i februari

orkide
Veckans bild, vecka 9/15
Orkidé i Botanisk Have i Köpenhamn, och det växthus som rymmer en väldig massa orkidéer och håller öppet en timme var onsdag och även en timme på lördag och söndag. Så det gäller att pricka in rätt dag och rätt tid. Från ett Köpenhamn som visade sin soliga sida, nu i februari, på förmiddagen blev ljuset sämre på eftermiddagen och med det svårare att få bra exponering.
Bilden är suddig, men där sitter en skarp mitt i bild,  en vattendroppe som påminner om att det var att dags att vattna när växthuset öppnade. Varmt och fuktigt, ett klimat för dessa saprofyter.

Mera vår

Här kommer än mer vår och bilder på snödroppar och minsann en blåsippa. Bilderna tog jag igår här hemma när det var soligt och fint. Och så satte jag upp två holkar dessutom. Lagom stor för ett blåmespar eller någon annan bostadssökande.

IMG_4922.JPG

IMG_4924.JPG

IMG_4925.JPG

Och på Oscarsgalan gav Patricia Arqutte ett klart besked; jämlikhet ska gälla och det är dags för kvinnorna i Amerika att få sina jämlika rättigheter. Stora ovationer.

Vår häck

Så här innan våren sätter igång på allvar så är det tid att beskära. Buskar och fruktträd, och så vår häck. Vi fick hjälp. Så skönt. 70 m förvuxen häck är nu nere på en mer lagom nivå och fint blev det. Så rakt/vågrätt typ, en fröjd att se häcken nu efter en välbehövlig tukt.

IMG_4914.JPG

Elmegade IPA

Bryggeriet är Skands, och ölen heter Elmegade IPA. Godkänd – riktigt god. Rätt snäll för att vara en IPA, lite rund, en färsköl, ofiltrerad och opastöriserad. Ett härligt fruktigt skum. Och bryggmästare är Birthe Skands. “Njutningen att dricka den är lika stor som min lycka att få brygga den, hoppas jag säger Birthe.

IMG_4911.JPG

Fiske i ocean

SLfiskare
Veckans bild, vecka 8/15
Bilden denna vecka är från Sri Lanka och tagen 2005, strax efter tsunamin. Turismen gick på sparlåga då och oron för Tigrarnas terror var stor, de tamiler som bor i den norra delen av landet. Tamilska Tigrarna var de som blev brutalt oskadliggjorda för några år sedan.
Detta var för tio år sedan och nu är säkert havet lika turkost, stranden lika rödbrun och himlen lika blå. Här finns hela skalan i RGB-färg. Och horisont, havet, stranden ger tredjedelar, fiskaren finns i en av skärningspunkterna – kan en komposition bli bättre än så här?
Sri Lanka drabbades hårt av tsunamin, fiskebyar försvann och med dem många människor. Den här bilden är tagen på västsidan av ön och man skulle kunna tro att den var förskonad från tsunamivågor, men icke, även här var det många som drabbades.

Extra Pilsner, Jacobsen

En öl från Carlsberg men med varumärket, Jacobsen. En god öl, helt makalös enligt kvinnan som serverade oss på Café Nytorv här i Köpenhamn, och visst är det så, den är god. En typisk dansk lager, välhumlad, tydlig kornmalt och ett stråk av krydda. Beskan är tydlig och ger en bra eftersmak. Och den är dessutom ekologisk.
Jacobsen var bryggaren som startade sitt första bryggeri i Valby där det fanns gott vatten. Så småningom blev det Carlsberg, efter Js son som hette Carl. Nu har det första bryggeriet återuppstått och producerar i mindre skala. Carlsberg är fortfarande ägare.

IMG_4905.JPG

Bombay Pale Ale

En riktigt god IPA, spröd och aromatisk. Dessutom ekologisk. Mäktig beska och bra maltkaraktär, och lite fruktig som en IPA ska vara. Bryggd av Nörrebro Bryghus, skummar lagom som ger en härlig doft.
Nörrebro är ett litet bryggeri som brygger framförallt till egna restauranger, och en och annan flaska går ut till Irma eller någon annan butik.

IMG_4906.JPG