Mango feber IPA

Mmmm, en riktig IPA, med Amarillo, humlen som gör en IPA.
Men mango, är det ok? – jo då, den ger ölen en rund känsla, den är verkligen rund, en behaglig känsla, inte för att mangon ger mycket smak men bidrar till fruktighet och balans.
Ett duktigt skum framhäver arom och smaker. Men 8% var det nödvändigt?
Brewski i Helsingborg har producerat, var den är bryggd framgår inte, men grannlandet verkar ha haft ett finger med i spelet.
Ett ok öl.

IMG_5046.JPG

Luktgräsfjäril

fjaril
Veckans bild Vecka 13/15
Här kommer lite föraning av sommar och en gräsfjäril – en närbild. En av våra vanligaste fjärilar i södra och mellerst Sverige. Och den är fotograferad i vår trädgård när det var gott om mat för en sån här skapelse. Vacker när den flyger och intressant på nära håll.
Och fjärilar är spännande – Artdatabanken, SLU och Nationalnyckeln har koll på våra arter. Det finns en fältguide, en suverän bestämningsnyckel;
Fältnycklar

Peter, Pale and Mary

En öl från Mikkeller, bryggd i Belgien. En folk pale ale, vad dom nu menar med det. En mäktig beska som ger en bra efterkänsla. Fruktig och lite åt rågbröd. Bra skum som ger en föraning om det bra draget i alen.
Ofiltrerad för att inte förlora några smaker och glutenfri. Vad mer kan man begära. Klart godkänd, undrar bara vad Peter Paul and Mary hade gillat denna öl?

IMG_5016.JPG

Spionen som kom in från kylan

Den klassiska spionromanen av John le Carré var månadens bok. Den skrevs under det kalla kriget på 60-talet.
Det hela handlar om agenten Leamas som får ett sista uppdrag. Han ombeds att stanna kvar ute i kylan. Leamas ska hoppa av till Östtyskland och infiltrera. En Mundt i Östberlin ska likvideras och spionverksamheten mot Öst stärkas.
Vårt omdöme; efter en obehaglig/spännande inledning känns boken lite seg. Sedan händer det mer och berättelsen tar fart. Ibland/alltsomoftast som läsare är det svårt att veta vem som arbetar för vem och spänningen stiger.
En intressant roman, skriven under en tid med stor oro i Europa. Spänningen mellan Warszawapakten och NATOs allierade var stor och många var oroliga för ett nytt storkrig. Och det är mot den bakgrunden man läser denna bok.
Synen på kvinnor (det är få kvinnor i handlingen) är bedrövlig, och samtidigt tidstypisk. Även vår hjälte är en schablon även om han inte når upp till James Bond, som för övrigt introducerades tio år tidigare än Leamas.

IMG_5009.JPG

Perast, Montenegro

Perast
Perast

Veckans bild , vecka 12/15
En bild från i juni 2012, typ bara tre år sedan.
En väldigt fin semester (60-års present) med barn och barnbarn. Från Serbien och ner genom Montenegro och ut till kusten. Och den här bukten, Bay of Kotor. Vilken fin och trevlig resa och många fina bilder. Det här är en av dem – lite turistbroschyr månne och det är ok. Bilden är tagen från byns klocktorn med en god vy över alla röda tegeltak.
Den lilla byn Perast var verkligen liten, inklämd mellan havet och bergen. det ligger många fina orter här vid Kotor. En blomstrande Medelhavskultur för några hundra år sedan när köpmän var rika och byggde sina palats, som man fortfarande kan ana och många som restaureras. Visst har turisterna börjat invadera på gott och ont och är en av de viktigaste inkomsterna nu.

Svanar med vårkänslor

Snålblåsig måndag med sol och till synes vackert väder, men som sagt en snålblåst – irriterande. Och därute på Sundet guppar det en mängd sjöfågel och många av dem imponerande svanar, stora majestätiska och svanvita. Eleganta fåglar. Och nu är det dags att imponera även på varandra, smått argsinta, hotade och hotande hannar, medan honorna navigerar lite ointresserat mellan trätande svanhanar. Allt medan solen sätter i väster och så här i mitten av mars är det runt sex-tiden – snart är det vårdagjämning.

svanar01

svanar02

GAPA

Gastro American Pale Ale, GAPA, en elegant öl med en raffinerad beska. En av de bästa jag smakat, ever. En lokal öl, Fjälkinge och Charlis Brygghus, och bryggmästare Kasper Schönhult.
Bra skum, med en typisk apa-doft, och en enkel och rakfram smak och som sagt en perfekt beska, för en kvällsöl. Bryggd på kornmalt, både pilsner- och carmel- som ger ölen en lätt mörk färg. Och visst har malten en stor betydelse för kvalitén och smak på ölen. A står för American och syftar på humlen och de typiska lite kärva amerikanska sorterna.
Fjälkinge ligger borta vid Kristianstad.

IMG_4985.JPG

Nobelvägen

MALMOnobelv

MALMOnobelv02

Veckans bild 11/15
Bilden är tagen vid Nobelvägen, och visar ett gammalt industriområde. Kvar är en mur och några garagebyggnader. Hela området är stort och känns öde i en snål blåst en solig marssöndag. Bilden är alltså tagen nu, bara för ett par dagar sedan.
Här har det varit ett eldorado för graffitimålare/konstnärer. Och en del är hyfsat bra, annat mindre bra. Långsidans garage speglas i några vattenpölar, kvar efter vårens hejdlösa regnande.
Det var lite svår att bestämma sig för utsnittet. Panoramabilden ger en överblick, medan detaljen, en mindre del av bilden, ger mer intensivt och koncentrerad känsla. Så denna vecka blev en bild i två versioner.