600-års jubileum

600
Veckans bild, vecka 44 2015
För ett par år sedan firade hela Landskrona att staden fyllde 600 år, med buller och bång. Vid infarterna stod dessa sifferskulpturer, tre siffror i gult, rött och blått. Prydligt. Och det är klart att man försöker fånga något i cirklarna som bildas. Här är det det gamla vattentornet som fastnade och det tillhör ju La´s profil. Numera är det bostäder med stor altan där högst upp i tornet.
Ska man sen klippa bilden för att ge den mer koncentrat, lite mer djup och spänning, eller skulle man ta med rubbet, betongsockel och lite luft runt siffrorna? Nu blev det så här!

Höstfärger

lonnHOST
Veckans bild, vecka 43, 2015
Vad passar bättre än lite höstlöv så här i slutet av oktober? Det här är en japansk lönn fotograferad 2012 vid Botaniska trädgården i Lund. Det var en otroligt fin lördag med blå himmel och sprakande färger.
Bilden, kanske lite banal, lite förutsägbar, vacker och ok om man gillar mönster och kontrasterande färger. Och så är ju de svarta grenarna väldigt effektfulla – snyggt. Så titta och konstatera att bilden har inget annat budskap än att skildra en årstid och det duger en stund.
I år är färgerna minst lika fina och hösten bjuder på fint väder för vandringar och snart kommer några inlägg om våra äventyr denna höst. Så håll ut och spana in bloggen framöver.

Organic Ale

Här ett öl från Sigtuna, Organic Ale. Ett ekologiskt öl, grön energi, ekologisk malt och humle. En bra amerikansk humle, karamelliserad malt och då blir det bra. Humlen ger ölen den fruktiga tonen och den goda balanserade beskan.
OA är en homage till den ölkultur som utvecklades på Amerikas västkust på 80-talet. Då var aromatisk humle något nytt och lyfte ölkulturen till nya nivåer – det blev öl med attityd och den står sig. 

 

När skruven dras åt

När skruven dras åt, anses vara världens bästa och mest kända spökhistoria. Den skrevs av Henry James 1898, en berättelse om en ung gunvernant som får uppgiften att ta hand om, undervisa mm två unga föräldralösa barn. De lever på det ensliga godset Bly utanför London och det är ett ställe där det spökar. Eller är det verkligen så?
Vi tyckte att boken inte var den skräck/spökhistoria som vi förväntat oss. Den gastkramande känslan infann sig aldrig. Henry James själv lär ha haft många sömnlösa nätter när han skrev boken och det är möjligt att i slutet av 1800-talet var den en rysare som skapade rubriker.
Även språket är tidstypiskt och svårgreppat även om den version vi läste var en nyöversättning. Trots vår kritik var det kul att ha läst den här klassikern som inspirerat många efterföljare. Och till och med StarTrek har referenser till romanen. 

 

St Eriks IPA

En IPA humlad med Amarillo, härligt. God och med både kamarell- och kornmalt som ger ölen dess gyllene färg. Första intrycket med en god doft av skummet. Och ölen har en komplex smak av lite exotisk frukt, knäck och framförallt en härlig beska.
På St Eriks hemsida sägs att ölen har ett inslag av nyslaget hö, och det känns lite långsökt. Den är ok helt enkelt. 

 

Rosor och höst

Vår American Pillar har växt till sig väldans denna sommar. Idag klippte jag tillbaka den ordentligt inför vintern. Samtidigt har några av rosorna börjat skifta i gult och rött och är riktigt fina; rugosa med fina nypon och gula blad, Singö med sina rödskiftande löv och svarta nypon.

     

Söderåsen

soderasen
Veckans bild, vecka 42/2015
Några minus och lite snö, december 1995 och ett mystiskt ljus mellan granarna. Och nog ser granskogen väldans risig ut. Ett häftigt foto som lever tack vare ljuset. Ett aktuellt foto som en baksida på hur det ser ut när biologisk mångfald inte får första prioritet. Och inte är det bättre idag 20 år senare. Det har ju till och med varit Biologiska mångfaldens år, deklarerat av FN och Bank i Moon via You-Tube – ligger säkert fortfarande kvar. Googla på Biodiversity!

Wild Boar

Ett gott mörkt öl med en härlig malt som ett bra knäcke. Beskan finns där och är lite lagom och känns bakom malten.
Även denna är från Halland och Folkared bryggeri. Och helt ok. En mild ale som fått ett vildsvin som pryder etiketten. dessutom har den en lagom, 4,5% alkoholhalt – bra. 

 

Pionplantering

Inspirerade av förra veckans pionföredrag på Trädgårdssällskapet här i Landskrona, Lena Liljestrand, så köpte vi tre olika pioner igår. Det var Jan van Leeuwen, en vit, rik och senblommande, Celebrity, en rosa storblommig och en Bartzella, gul och en Itoh-pion. Riktig fina.
Så idag var det bara att peta ner dem, och i en nygrävd rabatt. Lite jobb med andra ord och till våren får vi se om det var mödan värt.