Snö i drivor

sno1994
Vecka 48, veckans bild 2015
Den här veckan är det passande en snöbild, en driva ute i skogen ut efter skidspåret. Det var på den tiden när vi åkte skidor på sportlovet och då i Dalarna. En och annan dag med strålande gnistrande sol och en och annan bild som denna, allt för att förmedla känslan av att vara långt ute skogen och höra tystnaden. Den här bilden fångar allt detta. Den publicerades i Sveriges Natur samma år när de efterfrågade läsarbilder.
Året 1994 var det dia som gällde så detta är en inskannad version med min nu nya skanner; en Plustek – helt ok maskin.

Ödehuset

Vår senaste bok var Ödehuset av William Paul Young. En man, Mack, drabbas av den stora sorgen då yngsta dottern blir bortförd och mördad. Efter fyra långa sorgtunga år får Mack en inbjudan till Ödehuset, det hus där dådet skedde. Här vid Ödehuset börjar den del av boken som författaren känner mest för. William Young är uppvuxen i missionärsfamilj på Nya Guina och det är mycket av hans religiösa bakgrund som sätter sin prägel på boken; ett försök till tolkning av kristendom.
Ramberättelse är rent av dålig, den som kunde ha lyft boken, WPY schabblar bort den och ävensom avslutningen på det hela.
Många frågor ställs när den extensiella delen börjar, besöket i Ödehuset. Och många märkliga svar levereras om treenighet, ondska, sorg, förlåtelse mm.
Roman eller diskussionbok för trosfrågor kan man undra. Att Gud är ett verb nämns, något som även K G Hammar tar upp i sin senast bok. 
 

Värmekraftverk med knut

knut
Veckans bild vecka 47
Värmekraftverk med konstverk. Den röda skorstenen fick en knut, en symbol för att utsläpp ska minska, minimeras och rentav sluta. Det var Carl Fredrik Reuterswärd som knåpat ihop knuten. Han var den som skapade Non-violonce; pistolen med en knut på pipan som bland annat finns utanför FNs huvudkvarter i New York. Knuten på skorstens kallar han för Non-CO2.
Bilden är tagen en tidig morgon efter regnet, pussar är kvar och ger reflexer av skorstenen och molnen spricker upp och ger lite dramatik över det hela. Bilden är tagen 2013 när kraftverket var alldeles nytt.

Spillkråka

För första gången sen vi flyttade hit kom en spillkråka på besök, nytt tomtkryss! En fascinerande fågel, svart och med sin röda hätta. En riktig signal. Den började med att bearbeta några stubbar, typ huggkubbar och vi kikade på den en lång stund genom sovrumsfönstret. Jag tog ett par bilder genom fönstret – grått skimmer – asch då. Och sen kom grannen och inte blev fågeln rädd, den fortsatte bara att jobba på kubben.
Så ut och fokusera och det blev en massa bilder och tid att se till att skärpa till dem. Och efter en stund behövde han en paus och satte sig i en hasselslana och det såg ut som han nickade till en stund;

spillkraka

Jaipur, den rosa staden

jaipur
Vecka 46, 2015
Äntligen en bild från Indien, det var ett tag sedan. Ingen speciell bild, men ger ändå en känsla av en stad som sjuder av liv. En tvådelad bild – i gatuplanet sker allt det vardagliga och det är många som rör på sig en kväll i januari. Den andra delen är husens fasader ovan myllret, fasader som härrör från 1700-talet då staden byggdes. Det var en regent som flyttade från Amber hit till Jaipur och etablerade en hel stad här. Regenten och astronomen var Maharaja Sawai Jai singh II och han började sin flytt 1727. Hela den gamla stadskärnan har samma byggnadsstil och samma rosa färg, därav den rosa staden. Färgen som husen målades med skulle likna den färg röd sandsten har så att maharajan skulle framstå som en riktigt framgångsrik och stor härskare.

Ringblommor och mandelpotatis 

Nu sänker sig höstmörkret, första rejäla stormen, Freja, är förbi och jag har skördat de sista av mandelpotatisen. Sommartiden har övergått till vintertid så nu är det mörkt både på morron o kväll. Och nog är det en hel del kvar i trädgården att pyssla med. 

Flockarna av flyttande björktrast har alla dragit vidare och nu är koltrastar och skator de som dominerar. Några hackspettar dök upp nu på em, men de kommer i ett senare inlägg. 

   
Ps. När mandelpotatisen spricker och har sig så koka den på spisen 10 min först och sedan baka den 15 min i ugn så blir de så här fina.

Mera höst

host001
Veckans bild vecka 45
Jag kunde inte låta bli att visa ytterligare en höstbild. Och den här gången från trädgården. Det är körsbärsträdet. Och året 2013. En fin höstfärgshöst även det.
Bilden har linjer som draperar bilden samtidigt som det finns en uppåtgående linje från vänster som strävar upp mot höger. Och en bild med återhållsamma färger en mulen dag i oktober. Annat hade det blivit om löven varit solbelysta.

Nu är det inte många blad kvar och det är dags att rensa hängrännor och räfsa där lövlagret är alltför tjockt.

Höst

Höstlovet är slut och nu är vi inne i november. Löven i vår allé har fallit av de flesta och grannarnas barn bygger lövborgar. Kastanjen vid entrén är i sitt esse och från vår fikaplats på andra våning ser vi de guloranga bladen lysa. I veckan blir det nog till att räfsa och städa våra tunnland.