Häst i farstun

Tidig morgon, solen stiger upp och det är lite småkyligt. Vi bor på nb och vid foajén tittade en häst in. Han väntade på dagens ranson hö, hotellhästen.
Idag ska vi ut till byn i öknen där vi ska bo tre nätter. Vi är tillbaka här 2016, nyåret firar vi ute i dynerna. Och utan wifi.
Vi återkommer. 

   

Förmiddag på marknaden

Alltid är det något man behöver; tvättmedel, flappa-flappa, keps mm. Så denna fm hade vi ärende på byn. Vägen ner till marknaden går genom trevliga kvarter med många fina hus. Väl framme råder trivsam trängsel om…. Om inte alla dessa motorburna ynglingar och något äldre män ska fram med sina MC i de trånga gränderna.Här kommer lite olika bilder;
kvarteren
godistillverkaren
fina grönsaker
ko på väg in i skobutik
smycken heavy metal typ   

   
   
 

Morgon i Jaisalmer

Efter en god natts sömn sitter vi nu på takterrassen och blickar ut över staden. Det är full aktivitet; det byggs ett stort hus mittemot och ett bjälklag gjuts, trafiken är inte så intensiv men hörs destomer och grannarna sköter sina dagliga bestyr. Frukost; vi skippar den traditionella och det blir cornflakes med curd, banan och honung istället och en omelett. Te naturligtvis, masala chai: te med ingefära och kardemumma och socker.
Och här är utsikten; 

 

Jodphur

Morgonflyg till J, den blå staden. Först en soluppgångsbild i morron-smogen utöver parkering och uppfart prydd med både renar och granar, Dehlis flygplats.
Jo man uppmärksammar julen här också. Och det blir lite too much när man möts an en gigantisk tomte i avgångshallen.
proppelerplan till J som har en ankomstbyggnad som ett litet maharadjaresidens;

    

  
 

Framme

Den 26/12. Nu har vi avverkat första etappen på vår Indienresa, vi har landat i Dehli. Och nu väntar vi på anslutningen till Jodphur. Även här i syd är det vinter, 13 grader så här mitt i natten. Indira Gandhi AirPort är stor och modern sedan några år och med ett myller av människor. Resan fortsätter imorgon – 27:e.

  

Ekonomen på Kolunji farm

Su_003
veckans bild vecka 52 2015
Den här vecka blir det ett porträtt på en äldre man, kanske i min egen ålder. Jag träffade honom på Kudumbams mönstergård, Kolunji farm. En mycket vänlig man som skötte räkenskaperna ute på gården. Ett ansikte, en person, som varit med om mycket av Indiens olika faser och utveckling. Han pratade en väldigt god engelska och det var trevligt att få höra hans synpunkter på indisk politik, utvecklingen i världen och det viktiga bidrag som Kolunji farm har i det stora hela. Man blir glad och upplyft av att få ta del av kloka ord.

Leon

God Jul alla ölälskare, i dag på julafton blev det en belgisk pale ale, Leon. En härligt välhumlad överjäst öl, med karaktär. En fruktig och intressant skapelse. Ansvariga är Omnipollo och bryggeriet De Proef. Fransk champagnejäst och amerikansk humle.

 

K:rlek Pale ale

Årets variant av Mikkellers höst/vinter Pale ale. Och den är god, bitter – en beska som duger. Och den känns gott fruktigt. Malten lite tam eller om man ska vara positiv – frisk, gjord på korn vete och havreflingor. Överjäst ofiltrerad, en färsköl skulle man kunna säga.
Ölen bryggs i Belgien. Malt och humle är namngivna kändisar med gott rykte. 

 

Läsarna i Broken Wheel

Sara kommer till den lilla staden BW i södra Iowa i hjärtat av det Amerikanska majsbältet. Sara 28, har kommit för att träffa Amy 65. Det blir inget möte, Amy är död. Sara och Amy har mailat, skickat varandra böcker och utbytt tankar och Sara som skulle hälsa på Amy kommer till mottagning efter hennes begravningen.
Detta är upptakten till boken och Sara blir trots allt väl mottagen av de människor, ofta lite udda, excentriska, som Amy berättat så mycket om.
Det är en feelgoodroman med många infallsvinklar. Den brokiga skara människor som skildras skulle man gärna vilja träffa på Andys bar samtidigt som BW är den verkliga byhålan som kommit på undantag.
Katarina Bivald berättar sin historia rakt fram och har lagt in Amys brev mellan kapitlen. Ett grepp som lyfter boken och gör att vi lär känna den äldre damen med det stora läsintresset. Vidare finns det många referenser till olika böcker – Sara har insikt och har liksom författaren, Katarina Bivald, jobbat i bokhandel.
Feel good ja med lite love, grabben i historien är dock lite väl schablonartad, tystlåten, kärv, muskulös och med skrattande ögon – räcker det?
Det allmänna omdömet var trots allt – småmysig.

  

Böljande landskap

horisont

vecka 51, 2015
Här är en bild som jag tycker är fin, ett böljande landskap i de trakter där vi bor. Även om det är mycket av vete och annat ospännande på åkrarna här kan man ana hur landskapet en gång formades av inlandsisen. När ljuset faller in lågt förstärks böljorna och landskapet är helt annorlunda jämfört med hur det ser ut mitt på dagen. Det här är ett vetefält som sträcker sig långt och bilden tagen sen eftermiddag på våren. Och det taget 1995 med dia och nu skannad och det ger bilden ytterligare en dimension.
En lugn bild som följer regeln om att dela bilden i tredjedelar. Gröna och blåa fält ger fälten ytterligare lugn.