Sam Dunes

sam_dunes
Veckans bild, vecka 4, 2016

Hej syrran och grattis på födelsedagen

och till veckans bild, turistmagneten utanför Jaisalmer, Sams dyner, Sam Dunes, några kraftfulla sanddyner med kameler och mängder av turister. De flest från olika delar av Indien; Mumbai, Delhi, Jaipur osv. Och då bor man i tältläger så att man får både soluppgång och nedgång. Det är verkligen ett skådespel, alla dessa turister som beskådar solens försvinnande i allt annat än orörda sanddyner. Och alla dessa kameler för rida kamel måste man göra. Vi kom fram i lagom tid till att fånga solen på väg ner som bilden visar. Så kan man se att det är många ungdomar som är på plats också och de är väldigt livfulla och mer västerländska än många andra ungdomar.

Trädröj

Nu är träden uppsågade, de som föll när Gorm härjade. Vi fick hjälp av vår vän Rolf med motorsåg. Och då går det snabbt. Några intensiva brum och både plommon- och äppelträdet vart delade i lagom vedlängder. Murgrönan som täckte äppelträdet är den kraftigaste jag någonsin sett. Så det känns lite trist att den strök med.

Jag städar undan rubbet i morgon.  Och sen ska taket lagas.

   

Italienska skor

Januariboken var Henning Mankells roman, Italiensk skor. Det är en berättelse om några udda människor och deras olika öden. Huvudpersonen Fredrik har isolerat sig på en skärgårdsö. En dag kommer Harriet gående över isen med sin rollator, Fredriks ungdomskärlek som han svek. Under den korta tid de var tillsammans lovade Fredrik att ta Harriet till en skogstjärn. Han ska infria löftet; Det blir starten på romanen som sedan väver ihop de olika människorna i berättelsen. Samtidigt får Fredrik vetskap om att han har en dotter som gör att han trots allt förändras. 

Vi tyckte det var en bra bok som gav karaktärerna liv. En parentes; (Några märkliga incidenter reagerade vi på, några händelser som kändes främmande och inte överensstämma med Fredrik som vi lärt känna.) Och nu är vi lite nyfikna på fortsättningen; Svenska gummistövlar.

Mankell är kanske mest känd för sina kriminalare och Kurt Wallander i Ystad. Med Italienska skor visar han att han även behärskade andra format.

 

Palolem beach

strandGOAVeckans bild vecka 3 2016
Här är en bild av Palolem Beach från Arabiska havet och tagen nu häromdagen när vi seglade ut för att titta på delfiner och se några andra stränder. Och det var en väldigt fin tur och vi fick dessutom se delfiner, även om det bara vara en kort glimt.
Bilden, delad horisontellt i tre, fyra delar; hav, strand, strandliv med hyddor och serveringar, palmer och i bakgrunden höjden klädd med skog och buskage.

Summering

Det är så ok att vara hemma igen och känna på lite vinter, igår kväll var det mörkt och kallt, och nu ser man att det är lite snö som lyser upp.
Indien är ett fantastiskt land att turista i. Det är lätt att resa och se sig omkring (det finns så mycket att se) och däremellan slappa. För vår del var besöken ute i Tharöknen de som var mest spännande och som gav oförglömliga intryck.
I Goa var lugnet och den otroliga grönskan och alla kungsfiskare och örnar lätt obsade från verandan, goda kvalitéer som gjorde att vi slopade planerna att besöka Hampi. Det får bli nästa gång. 

 

 

Hemma igen 

När man varit ute och rest har man alltid mycket att berätta. Min blogg har blivit min minnesbank och lite dagbok.

Indien är ett land, en nation och en federation. Liksom USA är Indien en nation uppbyggd av olika delstater. De olika delstaterna har stort självbestämmande med sina olika församlingar och val, en genuin demokrati. Och de olika delarna av landet har sina kulturer och ofta även språk. 

Rajastan vi besökte först är naturligtvis präglat av det kärva klimatet och konsten att klara sig på marginalen till Thar-öknen. Den mest västliga staden, Jaisalmer, har en lång historia och är fortfarande en levande stad även om turismen är ett inslag numera. 

Goa har en helt annan prägel. Turismen dominerar och här har charterindustrin ett resmål minst lika populärt som Thailand. Här finns både kultur och bad. Och en otrolig grönska som är raka motsatsen till Rajastans torra öken. Grönskan bidrar till den välmåga man  kan ana när man kommer till Goa och det hittar man även i delstatens statistik välmåga; sjukvård, utbildning löner mm

När vi anlände till Delhi kom även Roul Gandhi med sitt följe, numer  oppositionspolitiker.

Bild och fortsättning i morgon

Te

I Indien dricker man te och kommer man till ett inhemskt teställe så serveras det i plåtmugg, eller litet lerkrus – engångs. Och det är alltid svart te med mjölk och socker. Först den lilla plåtmuggen med teet och den ställer man den i en vidare plåtmugg. Teet är hett och för att få det att svalna häller man det från den ena till den andra muggen några gånger så att det svalnar.

Teer med olika smaker, som här på marknaden är mest till för turister. Om man vill ha ingefärste låter man bara ingefära koka med en stund i det vanliga svarta teet. Chai masala. Det godaste är citron-, ingefära-, honungste. Wow. Det blir att dra ner på det söta när man väl kommer hem. 

 

Patnem beach

Idag, tuck-tuck till stranden söder om oss, en strand i samma storlek och med lite backwaters. Tidig morgon och det är skönt att röra på sig innan det blir alltför varmt. Bränningarna rullar in medan vi tar en kopp svart kaffe under ett skuggande palmtak. Kaffe American  kallar de sitt fika och det är mer kaffe än cikoria. Tiga.

Och så här vi uteserveringen står en MC, en Royal Enfield lutad på sitt stöd. En indienblogg utan en RE funkar ju inte. Mer om RE 12 februari 2014. 

   

Indisk mat

Det är så gott! Indisk mat. I Jaisalmer får man thali till lunch och riktig vällagad och välkryddad thali är mumma. Här äter man mer ris (chapati i norr) och på en semesterort som denna får man be om chilli. Och det ska man göra. På kvällen är kyckling-biryani, nästan som risotto, och mmm så helt ok, tiga! (tiga=ok på hindi).

Där vi bor lagas väldigt god mat (sponsrat inlägg) och kvällarna fylls med njutbara rätter. Thikka panir, masala, tandoori och gu vet vad. Många långa namn och det ena godare än det andra. Till frukost äter vi dock för det mesta pannkaka med banan (passande med tanke på bloggens namn). 

 

Delfinspaning

Här längs stranden finns massor av fina gamla fiskebåtar och som sagt nu fraktar de turister till delfinvatten och några mindre stränder. Vi gjorde en sån tur imorse och vi var först ut av alla. Och vi fick se delfiner. Ryggar över vattenytan och ett plask med stjärtfenan. Snyggt, men svårfångat på bild.

En härlig morgon på ett hav med långa dyningar. Många havsörnar, en tärna och de mer vanliga gladorna. Ett par bilder här med den stora kameran; 

   
Vi blev fyra på trippen, jag o K och sedan en norsk modedesigner och en yogainstruktör från Texas.