My Pils

När svägerskan hälsar är det läge att bjuda/testa en ny öl. Och den här gången blir det My Pils från Belgien. Woow, en riktigt god överraskning, bra beska, god mälta och frisk i anslaget. Det toppat med Amarillo-humle, en riktig goding. Fruktig och med lagom honungssötma. Och som det står på etiketten; a zesty and refreshing pils.

  

Lill-Olas, 1413

Lill-Olas är en liten strandskog i norra Landskrona och 1413 var det år Landskrona fick stadsprivilegier.

Och den här ölen heter just L-O och bryggeriet kallar sig 1413. Det är en APA och en helt ok öl med den rätta beskan för en kväll vid Borstahusens lilla hamn. Frisk med en aning citrus men tallbarren infinner sig inte – lika bra det. Så i solnedgång passar denna somriga kylda APA.

1413, Bryggkultur fantombrygger och förväntas etablera sig i Landskrona. Välkomna!

  

Fördelen med en kollaps

Jonathan Tropper skriver om den frånskilde Silver som lever på sparlåga i ungkarlshuset Versailles och delar sina dagar och tankar med två likasinnade, Jack och Oliver. De gör de bland annat genom att gubbsjukt spana på unga collagetjejer vid poolen. Silver är dödsjuk och vägrar operera sig (av ex fruns blivande man). Omgivningen är generös gentemot Silver, det kan vara hans sista dagar. Han får god kontakt med sin dotter (en av de få vettiga människorna i romanen) som han försummat i stort sett under hela hennes uppväxt.
Relationsproblem, familjedrama, identitetskriser och oväntade ljusglimtar, här finns allt.

Är det här en bra bok som skildrar människor med värme, humor och insikt eller är det ett verk av en 45-åring med bekräftelsebehov? Språket är levande med träffsäkra dialoger. Det är bra flyt! Eller?

Våra omdömen gick isär. 3 – 2 till bokens fördel. Dissad för den märkliga människosynen och då en kvinnosyn som tillhör en gången tid. Dåligt språk och plumpa sexinslag.
Gillad för skildringen som sådan, den berör. Flytet i historien och avslutningen (som vi inte avslöjar). En skildring av dagens USA bakom glittriga fasader. Läsvärd och en roman som lätt kan filmatiseras.

Pressomdöme, “tragikomisk, smart och oemotståndlig” Aftonbladet

kolaps

Skördetider

Så här i början av juli är det skördetid och det är den röda skördens tid nu. Om alla körsbärsblommorna hade gett ett bär var hade vi storknat i körsbär så även om det är glest så är det massor av bär. Vinbärsbuskarna dignar trots att vi hoppade över beskärningen i våras. Smultron finn till barnbarn och hallonen, ja oj vad med hallon – dom äter vi upp med glass och grädde. Och några fryser vi. Se här, den röda skörden;

  

Mer rosmax

Just nu maxar vår gigantiska American pillar (AP). Den är helt enastående i år. Stor, enorm snarare, och med ett överdåd av blommor. Massor. AP är en frodig frisk klätterros med sanslöst av taggar. De har båda, det är två plantor, klippts ner helt och de kommer tillbaka. Det är under två veckor som den blommar, underbart är kort. 

   
 
Och en bonusbild, frun som klipper gräs m växthuset i bakgrunden.

Jämtlands IPA

En IPA från Jämtlands bryggeriet, JB. En snäll IPA. Fyllig med god doft och härlig färg. Sötman är lite väl markant även om den uppvägs något av citrusstråken i alen. JB använder amerikansk humle i sin IPA (borde kanske kallats för APA?) och ger en snäll version.

JB finns i Pilgrimstad, sydost om Östersund. Ett mikrobryggeri som har ett stort utbud av olika sorters öl. Och ibland dyker det upp på hyllorna även här i Skåne. Trevligt!

  
Även denna avnjuten i det nya växthuset.