Elmegade IPA 

Oj, det här var en av de bästa IPA jag testat. Jag sitter här i vårt nya växthus och häller upp ölen. Det doftar fruktigt, den är lite grumlig och skummet är lagom. Malten är importerad, varför kan man undra när det finns så god kvalité av malt i Danmark – snobberi?

Beskan är underbar, citrus/fruktkänsla är närvarande och den är helt rätt i ett växthus med frodiga gurk- och tomatplantor. Här dröjer sig värmen kvar och med en bra bok så här på kvällen sitter ölen fint.

Ett mikrobryggeri, Skands, har handbrygget, vad det nu innebär? Öl kan de brygga i alla fall som smakar mer än ok.

Tack Stina!

  

Svenska gummistövlar

Det här är Mankells fristående fortsättning på “Italienska skor”, som vi läst tidigare.

De svenska gummistövlarna följer med oss genom boken som en röd tråd. Och i slutet kommer de äntligen till det lilla samhällets lanthandel vid bryggan i skärgården.

Huvudpersonen, läkaren, är en grumpy old man, som blir anklagad för mordbrand. På sitt eget hus ute på ön. Vi får följa honom i vardagen; morgonbad, inköp av kinesiska kläder, funderingar kring livet och åldrandet och hans märkliga nyfikenhet. Och hur han reagerar på beskyllningar. En ny brand sätter stopp för dem. Men vem är det som eldar?

Vi gillade boken om än den blev lite långsam vid halvtid. Men hade Mankell koll på Sverige 2015? Lanthandeln är troligen nerlagd och några stövlar har inte tillverkats i Sverige de senaste 20 åren.

gummist

Auberginen blommar

Vilka fina blommor, vår äggplanta har börjat blomma. Aubergine är släkt med potatis och det kan man se på blomman. De här blommorna är dock lite större och fint lila. Bladverket är frodigt men fruktsättningen blir sen. Vi får hoppas på sol o värme i september. Vi kom ju igång med vårt växthusodlande lite sent i år. Se blomman;

  

Bolltistel

Våra bolltistlar blommar för fullt och det surrar av bin och humlor. Vi började med en planta för några år sedan och nu är det en full rabatt. Det ger en massiv härlig blå färg nu på sensommaren till glädje för nyttiga insekter. Även fjärilar hittar hit i sitt nektarsök.
Bolltistel är perenn och mycket lättodlad. Och även om den är överväldigande är den lätt att plocka bort där den inte hör hemma.

  

Tre serbiska öl

I våras var vi i Belgrad och passade barnbarn. En vecka. Fina dagar. Och fina kvällar. Jag fick tillfälle att prova tre olika lager;
Niksicko
Zajecarsko
Jelen
Jo, de var alla goda och typiska lager med allt vad det innebär. Min favorit var dock Jelen med sin lagoma beska i försommarvärmen. Jelen, som är serbiska och betyder kronhjort, bryggs i Serbien av lokalt bryggeri ägt av ett amerikanskt-kanadensiskt bolag.
Som sagt, goda lager utan några överraskningar.
Niksicko bryggs i Montenegro och står sig väl – helt ok. Ägs som Jelen av ett amr/kanadensiskt bolag.
Zajecarsko är också en härlig lager, bryggd i Serbien och med inhemska ägare.

   
   

Våra fikon

För några år sedan planterade vi ett fikon i vår trädgård. Det var egentligen ett fikon för fönsterkarmen. Bästa söderläge mot väggen på uthuset gjorde susen. Ett par gånger har det tagit skada av tuffa vintrar men alltid repat sig och i år är det riktigt välmående. Och det ger rikligt med frukt. Färska fikon är riktigt söta och goda.

   
   

Thistle IPA

Årets upplaga av Thistle IPA från Belhaven är minst lika god som fjolårets – se 8 juli 2015. Det är en snäll IPA med bra eftersmak. En tydlig sötma, en bra sommaröl. 

Belhaven Brewery ligger en bit öster om Edingbourgh med god tillgång på bra maltkorn och friskt vatten. B är ett bryggeri med anor. När man besökt deras hemsida inser man att en resa till Belhaven skulle bli en trevlig ölprovningstur. Här är hemsidan ;  http://www.belhaven.co.uk/our-beers

  

Björnbär

Dags för lite svampplock! Jo, nu har regn dragit in över Skåne och den första svampen bör komma. Jag har fått rapport om både Karl-Johan o kantarell. Vi drar till Järavallen för att söka efter matsvampar. Här är markerna sandiga och det krävs rätt mycket regn för att soppar och andra ska sticka upp. Vi får en riktigt fin promenad även om det är glest mellan fruktkropparna. Enstaka kremlor hittar vi men inget matnyttigt. Betande köttdjur håller markerna öppna här på reservatet som ligger öster om E6:an. Och det är här vi hittar björnbär. Det är tidigt, men en del är både stora och svarta. Det blir ett par liter innan regnet stoppar vår iver. Och här några av bilderna från vår dag;