Kastanjen höstar

Nu när det ruskar till sig, blåst och regn så faller kastanjens frukter. I år är det mängder av dessa stora frön som dråsar ner och jag som sopar undan var morgon. Och nästa morgon är det minst lika många igen. Några faller i god jord och nya plantor spirar. En kastanjskog skulle varit häftigt om vi hade haft lite mer plats. “Det är inte träden som är för stora, det är platsen som är för liten.” Som vår arborist sa.

kastanjer

Bild kommer inom kort ? – Nu är den på plats

Är det Mio eller Råby rubin?

En korg full med äpplen, små fina röda med lite gult. En sort på ett litet träd och med massor av frukt i år – vilket fruktår. Men är det Mio eller är det en annan sort. Vår dotter ympade några olika sorter på en grundstammar som ett moment i utbildningen på Ultuna. Och vi tog tacksamt emot trädet som hade en lyckad ympning. Vilken sort var det då vi fick?  Vi tror det är Mio och en jämförelse med Mio på äppelutställning på Fredriksdal så var de väldigt lika. Är det någon som har bättre koll?  De är så fina och doften av nyplockade äpplen ger en känsla av allt som hör hösten till.

  

Det var vi som var Mulvaneys

Författare, Joyce Carol Oates, hyllad och med bästsäljare som Blond. Oerhört produktiv och med romaner som filmatiserats. Vi var taggade och förväntansfulla inför vår bok för september; Det var vi som var Mulvaneys. De 500 sidorna med mikroskopisk text avskräckte föga. Men vad hände, det var bara en i gruppen som läst klart på en månad, vi andra tappade sugen efter; 30 – 100 -125 sidor typ. Vi som inte riktigt orkade vi var överens om att boken var mångordig. Vardagshändelser beskrevs över många sidor utbroderade i alltför många associationer. Kanske inte svårläst men snarare svårt att ge sig hän och uppslukas av eller ens fokusera på den.

Romanen är ett familjedrama som utspelar sig på landet på en gård norr om New York. En sorglig historia om en familj som lyckats bra men som på grund av trångsynthet, fördomar och allmän dumhet råkar i stor sorg och elände.

Vi som inte läst hela romanen har gett oss katten på att vi ska klara av det trots den dystra handlingen som kommer först senare i boken.

  

Arborister på besök

I går hade vi två arborister på besök från Ygdrasil. Vi fick hjälp med vårt valnötsträd som har blivit lite för stort. Kronan skulle lyftas, det vill säga, de nedre grenarna skulle bort. Sedan skulle grenarna mot grannen väck. Och till sist även en utglesning av kronan. Hela trädet lutar inåt trädgården och känslan av att det kommer att falla rakt söderut över trädgården finns.

De hade med sig utrustning för klättring och sågande, motorsågar och vanliga grensågar på skaft och utan. Stora förberedelse.

Väl igång faller grenarna och ett berg av valnöts tornar upp. Alla med massor av omogna nötter. Bilderna visar trädet från början och lite av arbetet och sedan det färdiga resultatet.  

    
    
 

Queen of Hops

Queen of Hops, IPA Session. Jämfört med gårdagens Sibbarps är det här en snällare variant av IPA. QoH är verkligen snäll, fruktig och läskande. Lite för snäll. Och nästan lite vattnig. En bra öl till grillat kanske (grillat är överskattat, Tycker jag, sprider os i grannskapet och ger hög dos av cancerogena ämnen). QoH är bryggt av Carlsberg, även om etiketten ger intryck av småskalighet.

  
 

Sibbarp rye IPA

Mmm, en ny touch på en IPA, inte bara kornmalt utan även råg- och vetemalt. Beskan jobbar på och det är en typisk öl som man inte häver utan snarare sippar. Så den räcker en stund och mer än en sån här öl en kväll behöver man inte. Genom beskan kan man ana citrus och kåda. Summasumarum; en helt ok IPA med attityd.

  

Ps, Sibbarps IPA Citra är provad den 5:e maj – så jämför. Citra var strået vassare.

Majs i sol

Nu skördar vi majs var dag och äter majs på kolv med smör som smälter på de gula kärnorna. Det var länge sedan vi fick så fin majs i våra odlingar. En påse frö räcker till lagom många plantor för oss två. En bra försommar, lagom med gödning och mycket vatten under några torra perioder. Titta här bara:

   
 

Solros, Sungold

Nu blommar våra solrosor, en sort som heter Sungold och som presenterades på Malmö Garden Show. Vi sådde den, en rad i en låda och den frodades. Som sagt, nu blommar den och vilka häftiga blommor. Var stjälk har en mängd blommor och här kommer den förhoppningsvis att blomma långt in på hösten.