Årets chilli

Nu är den skördad, årets chilli, grön stark och god. Två plantor gav skörden av den mörkt gröna och två buskar av den ljusare och ickestarka varianten. De växte bra i vårt nya växthus. Nu ska de torkas så att vi har chilli hela vintern. Och chilli kan användas i många olika rätter; köttbullar m chilli, pizza m chilli, sallad m chilli, ärtsoppa m chilli, kåldolmar m chilli, ugnsbakad lax m chilli och ja nästan allt.

  

Black Soil IPA 

Mmm… riktigt god. En spännande kombination av mörkt öl och IPA. Visst är första intrycket en ovanligt besk svagdricka, men sedan vänder det och upplevelsen är ok. Sötman finns men är lagom låg. Beskan ok, kunde dock varit snäppet vassare. En trevlig bekantskap från Sigtuna bryggeri.

  

Backens Mild

En öl från Norrland, Skellefteå bryggeri. Karamelliserad malt ger den mörka färgen, ingen svagdrickevarning, dvs ingen extra sötma. Relativ mild, den heter ju så, humlen finns men i låg dos. 3,8% är helt ok. Lite knäck och kavring. Helt ok om än lite frisk/vattnig. Mörk ale är inte min favorit, men det till trots var denna en goding. Enligt bryggeriets hemsida är det tjeckisk bryggexpertis och norrländsk envishet som är framgången för bryggeriet. Och de har även andra öl i sitt sortiment. Vi testar vidare.

  

Pumpatider

Nu så här i slutet av oktober är det pumpatider. Vi köpte två jättepumpor på Växthuset, karvade ur och satte ljus i. Så fina de blev. Inkråmet tog vi vara på, och det blev till soppa. Den 31 oktober sätter vi ut dem i allén med ljus. Bild kommer. Här några bilder på våra jättepumpor;

   

  
  
Den inte bara såg god ut, den var mycket god;
pumpa
lök, gul och några klyftor vitlök
buljong
chili
vatten

Mörkrets hjärta

Oktober och en klassiker, Joseph Conrads, Mörkrets hjärta. En roman där flodbåtskaptenen, Marlow berättar om sina äventyr på Kongofloden och de människor han möter. Målet är en belgisk handelsstation i mörkrets hjärta, långt in i det okända Afrika. Det är där den nu dödssjuke elfenbensjägaren Kurtz har härjat. 

En intressant och samtidigt obehaglig bok om förhållandena i det koloniala Afrika. Européer tar för sig och vi får en inblick i hur det var under det sena 1800-talet. Det är en fruktansvärd människosyn som råder. Flodbåtskaptenen har kanske större insikt, är mer human och är inte fullt så fördomsfull som många av bokens andra karaktärer.

Vi tyckte boken var intressant om än lite svårläst. Vi förfasade oss över hur européer betedde sig för lite mer än bara hundra år sedan. Och hur vi beter oss idag.? 

Och så hann vi även med att kommentera årets nobelpris i litteratur; Bob Dylan, otippat, kul, och den stora frågan; kommer han den 10 december?

  

Brekeriet IPA 

Det här var den sämsta öl jag någonsin druckit. Brekeriets Swedish Chef IPA, Angry Chair. Oj, oj, redan när man häller upp känner man att något är tokigt, en märklig beskdoft som inte har med öl att göra sprider sig, unket, vojmligt och  trist. Det är en mycket ljus historia, det är vetemalten, lagom med skum men avsaknad av fräshhet. Något är galet och innehållsförteckningen ger svaret, grapefrukt. Usch, här har man fått för sig att grapefrukten skulle höja beskan, men ack, den drog ner ölen till en bottennivå. Som sagt en av de sämsta öl jag nånsin druckit. 39.90 för 330 ml på Systemet, spar pengarna eller köp en drickbar öl. Brekeriets IPA var det inte.

  
Varning för Brekeriets IPA: den är görläbbig.

Valnötsskörd

Nu faller våra valnötter, dessa exotiska nötter regnar  ner. Det gäller att skörda var dag nu innan råkor/kråkor/kajor är framme och kniper dem. Det gröna mjuka yttre skalet trillar lätt av och kvar  är de nötter som vi ska ha till jul. I år blir det en hel hoper som vi lägger ovanpå pannan för att de ska torka ordentligt.

Och Bob Dylan får Nobels litteraturpris, yeees. Ett gott val om än otippat.

  

Vindruvor i päronträdet

Nu är hösten här på allvar. Valnötterna trillar ner, vindruvorna kan skördas och äpplena måste tas om hand. Vår vinstock är otuktad och den har börjat klättra på päronträdet. Jodå och nu hänger druvklasar i trädet. Effektfullt. Fina röda druvor som inte har så väldans mycket smak. För få klasar för att göra vin på men de pryder sin plats i fruktskålen. 

Här några bilder en söndagseftermiddag i oktober.

  

 

  

Sigtuna Organic Ale

Tredje gången gillt, det här är en bra ale som håller god kvalité genom åren. Den är fruktig, den har en bra beska, det är ju en APA, och kroppen är gedigen. Woow. OA är en öl som skulle passa bra till mycket och funkar bra framför TVn en lördagkväll bara man slipper flåshurtiga fråge/lekprogram. Och den här Alen står sig bra utan vare sig chips eller ölkorv.

Sigtuna brygghus startade som en hobbyverksamhet och har på tio år lyckats väl och produktionen är betydligt större. Lovande.
Som sagt, det här var tredje gången som jag provat OA, se 23 dec -14 och 23 okt -15. Tack Lotta.

  

Djurholmen, högmosse

Idag var vi ute, min grupp 55+ och jag och vandrade vid Djurholmen, ett fint naturområde på Hallandsåsen. Här finns en liten bäck i ravin (resterna av en isälv), fin bokskog och en högmosse. Här har man brutit torv, slåttrat myren och använt avrinningsvatten till skvaltkvarnarna. Det här är gammal kulturbygd. När sedan molntäcket skingrades och himlen blev blå så blev det verkligen en lyckad utflykt. Och en del svamp hittade vi dessutom. Här på granstammen satt dessa praktexemplar av klibbticka;