Fågelbad

Vårt fina fågelbad som Lotta gjöt i betong för några år sedan höll på att försvinna övervuxet av gräs. Nu har vi lyft fram det och kantat med fina gamla trottoarstenar. Först ut och testa badbarheten var en av våra eleganta skator. Sedan kom koltrasten och igår var gråsparvarna där. Det är mycket uppskattat.

Tanken är att vi ska fixa ett kryddland mellan växthus och fågelbad. Låg timjan i framkant och sedan salvia, mynta, isop, mfl. Dill och persilja som man använder dagligdags måste också få lite utrymme. Lite mer gräva och det kan bli riktigt fint.
  

Borgen

Månadens bok, mars, blev en spänningsroman av Ellinor Häggström, utgiven som “Book on Demand”. Det känns som om målgruppen är unga vuxna. Den har drag av Hunger Games, bokserien som kom för några år sedan. I Borgen är det fem dödsdömda som väljs ut av ett TV-bolag som vill göra en dokusåpa om deras kamp som inlåsta i en medeltida borg. Det finns en väg ut och den av de fem som hittar ut blir benådad.

Spännande, den vill jag inte läsa, dålig, behov av lektör, var några av våra omdömen. 

Spännande: hela idén med att låsa in människor som ska tävla med livet som insats blir spännande och samtidigt läskig och grym.

Den vill jag inte läsa: en obehagskänsla som man inte vill ha när man ska läsa en bok och det gör att den inte är läsvärd.

Boken behöver en lektör/redaktör: det finns en hel del i boken som skulle justeras så att språket flyter bättre och att man inte hänger upp sig på detaljer som blivit fel. 

Intressant är att följa de olika karaktärernas reaktioner och känslor på den direktsända “underhållningen”.  Det är sonen till producenten och andra TV-tittare, de två TV-teknikerna som lägger ut bilden i sändning, chefen för TV-stationen och inte minst TV-producenten själv.

Spelplatsen är Sverige år 2014 och -15, men ett alternativt Sverige.

  

Våren är på väg

apple

Veckans bild, vecka 12, 2017

Nu har det nästan gått tre månader på det nya året (inte så nytt längre) och våren gör sina framsteg.
Vintergäck, scilla, krokus mfl och våra blåsippor har börjat lite försiktigt med ett par blommor.
Men bilden är tagen i fjol och i mitten av maj. När det är så där fint ljus och äppelblommen håller på att slå ut. När de är så där skära som dom är innan de slår ut i vitt.
Huvudklasen, mitt i bild, mitt i grönskan, trotsar alla kompositionsregler och är där mitt i bild. Det är ju det viktigaste och påminner om oss hur det var då för ett år sedan. Skärpan sitter där och övrig blommor är något suddiga. Man kan till och med ana en insekt som sticker upp huvudet bakom kronbladen.
En bild som väcker känslan av vår, det som vi längtat efter hela långa vintern. Bilden har en diagonal linje drar genom bilden. En bra bild.

Engelsk park

park_fika

Veckans bild vecka 11, 2017
Ytterligare ett nedslag i England och St Albans, den lilla småstaden med pendlingsavstånd till London (ca 35 km norr om L)
Här sitter vi i språkkursen i grönskan och fikar.
Indelningen av bilden mellan förgrund, bakgrund och själva motivet ger en god harmoni. Avståndet till personerna ger dem en privat sfär som vi bara får kika på från håll. Vi kan inte höra vad de pratar om och vi kan bara fantisera om vad de är för några som sitter där och verkar ha det trevligt. En man går förbi i bakgrunden och vi förstår att det hela är i en allmän och mycket lummig park. Trädens svarta stammar ger lite kontrast åt bilden och känslan av den. I vänster sida hänger en slöja vertikalt, en miss i framkallningen som trots allt höjer bildens känsla av 60-tal. Den är tagen försommaren 1968. En bra bild.

Skummeslövstrand 1968

002_14_Skummeslov

Veckans bild, vecka 10, 2017

Här kommer en sommarbild från nästan 50 år sedan och Skummeslövsstrand.
Det är riktig sommar, solen står högt och Tri-X* är lite för känslig. Laholmsbukten är en stor badbalja och bilarna är parkerade uppe där vegetationen tar vid. En båt, en äldre man med cykel och badande – folkliv.
Bilden, svart-vit och välkomponerad, ett tidsdokument som dessutom är en bra bild.

Kodaks Tri-X var den film som var bäst när ljust var lite dåligt och kanske inte optimalt för en sån här bild. Tro-X var normalt 400 ASA men kunde lätt pressas ett par steg, dvs till 1600 eller 3200 ASA. Och den finns fortfarande.

Ölgaard classic

 En dansk öl, en något oklar välskummande lager som är helt ok. Den är svagt karamelliserad, med tydlig doft av maltkorn och en humle som är nyanserad. Lite doft av gran och sommar. Smak, helt ok. Bryggeriet, Indslev, bakom denna öl, startade som ett veteölsbrygghus och har nu även kornmaltsöl under beteckningen Ugly Duck.