Never let me go

En engelsk titel men på svenska, Kazuo Ishiguros roman från 2005. Ishiguro fick Nobelpriset nu senast, 2017. En engelsman med rötter i Japan, en berättare som ville bli popmusiker.

Romanen handlar om några ungdomar som växer upp på internatskola på den engelska landsbygden. Vi får berättelsen av Kathy som inleder med att säga att hon är vårdare och att hon är 31. Vi får hennes minnen av skolgången och hur de uppfostras att bli allmänbildade individer med egen själ. De som går på skolan är speciella och deras hälsa är viktig. Man anar en bit in i boken vad det handlar om och berättaren ger oss pusselbitarna efterhand. En tänkvärd historia med ett perspektiv på tillvaron som för oss är otänkbar och direkt fruktansvärd.

Ishigura lotsar oss skickligt genom berättelsen utan några stora åthävor. Inga pekpinnar, inga ställningstagande (eller?), det är mer upp till oss att reagera.

Vi tyckte alla att det här var en läsvärd bok och Återstoden av dagen finns nu på min lista: Att läsas.

Västkust Pale Ale

En öl för smakrik mat och goa tillfällen. Och då hör man att den är bryggd i Göteborg – Oceanbryggeriet. Jo en riktigt god öl, med bra beska, härlig malt och nästan en känsla av saltstänk. Skummar dåligt (häll snabbt), ett minus, annars bara en positiv känsla. 3,8 %, även det bra, minskar sötman +, och så är den ekologisk, kornet.

Läs mer på hemsidan; www.oceanbryggeriet.se

Hem igen

Borta bra, hemma bäst. En strålande fin dag- molnfri himmel och buss från Celle vid 9-tiden. Småvägar genom det Nordtyska landskapet och det är vackert så här i försommaren. Rapsen blommar, hagtornen längs åkrar blommar, fläder likaså och oxeln mfl.

Summasummarum; Celle var värt ett besök, sparrissoppan var väldigt god, heden var svår att få grepp om och det var bara på ett par ställen vi fick se ljungheden. Bussresa med 65+ är en upplevelse i sig. Det var fyra intressanta/trevliga dagar.

Och det blev naturligtvis ett stopp, innan lunch, med gränshandel. Maxranson per person 40kg ?. Det klirrade duktigt i bagagerummet efter stoppet. Dock så köpte vi själva bara choklad, kex o honung. Reklamskylten fanns utanför Fleggaards:

Krombacher Pils

En riktigt god tysk öl, när den är som bäst. Stadens museum har en liten shop och ett lite större café som även serverar öl. Och det var här som jag kunde prova denna braiga pils. Bra beska, stadig kropp och mälta. Och så har de lång erfarenhet av att brygga. Ett lokalt bryggeri nära Celle. Krombacher Pils. Helt ok.

Marknad i Celle och får på Heden

Idag en förmiddag med marknad och slottsbesök. Crepes till lunch och sedan bussen till Lunburger Heide. Fika typ mega- och sedan närkontakt med dessa genuina får som vandrar runt på heden. Dagen avslutades med en trevlig middag ute i by på heden.

Fullspäckad dag – trevlig och lagom typ. God mat och god öl. Helt ok.

Sparris

Idag gårdsbesök en bit utanför Celle. En gård som odlar vit sparris. Marcus, son på gården, visade oss runt bland de maskiner som används för att sortera, skala och paketera sparrisen. En hel liten industri. Fälten såg tomma ut, vit sparris skördas under den kupade jorden. Fram till midsommar håller skörden på. Sedan släpper man upp skotten så att plantorna får chans att hämta sig – ladda om till nästa säsong. Efter visningen blev det en god sparrislunch; sparrissoppa, sparris m tillbehör och jordgubbar med glass. Mmakalöst gott med en god Riesling.

Celle

Sparrisresa med Thell-bussar, pansjovarning. Nu är vi här i den medeltida staden, Rådhusklockan o kyrkan slår fyra och vi har just checkat in. Första intrycket av staden är riktigt positivt och nu efter några minuter på slafen ska vi kolla in denna kulturklenod. Återkommer imorron.

Four stroke

Nu en IPA, en ale från Höganäs, en High Nose Brew. En utmärkt öl, riktigt njutbar. Lagom beska med inslag av citrus, brygd på våra fyra sädesslag; korn, vete, havre o råg. En grumlig rackare som ser lite småäcklig ut i glaset, men skenet bedrar, den är god. En dag som denna, med 30+ mitt på dan är det gott att sitta under äppelträdet på kvällskvisten och smutta på en sån här exellent IPA.

Kolla in www.hoganasbryggeri.se