Stranden vid Friseboda

Veckans bild, vecka 17, 2021
I fjärran ser man Stenshuvud sticka upp vid horisonten. Vi är på stranden vid Friseboda, Skånes östkust och det är vinter och februari. Vågskvalpet kommer sakta in mot stranden och bildar fina mönster i motljuset. En härlig dag med känsla av vår i luften. Men fortfarande ligger snö kvar under sanden. Om man går längs stranden ena hållet kan man vandra genom magisk tallskog när man går tillbaka. Ett fint område, väl värt ett besök – ta med kameran!

Bokskog vid Jällabjär

Veckans bild, vecka 16, 2021
Ett av de finaste utflyktsområdena vid Söderåsen är Jällabjär, den gamla vulkanen intill Röstånga. Här är en omväxlande natur och man kan anta att här är den biologiska mångfalden rik. Vi vandrade genom hagmarker, såg kullen, fd vulkanen, i fjärran, och kom snart till skogen som omger den. Och det är mycket ädellövskog. Just här i det här partiet dominerade boken med sina fina raka stammar.

Med objektiv 14-24 mm kan man fånga allt. Nya vinklar, kanske inte helt nytt, är spännande och förstärks av ett bra vidvinkel. Testa!
När solen hunnit upp en bit på himmelen blir ljuset platt och lite tråkigt, men här inne i skogen är ljuset makalöst. Åk till bokskogen i din närhet och kolla så fattar du vad jag menar. Nu är det en riktigt fin tid, nu när vitsipporna blommar.

Häckande skator

Veckans bild, vecka 15, 2021
I vårt lilla körsbärsträd har skatorna börjat häcka. Först kom ett par och påbörjade bygget, ett bygge som startat från noll. De höll på en bra stund men sedan… Ja då dök det upp ett annat skatpar som också tyckte att det lilla körsbärsträdet skulle vara en fin boplats. De bråkade säkert var dag under en veckas tid. Det blev många fajter med störtdykningar och tjuvnyp och annat som skator har för sig. Men sedan, efter allt detta bråkande så är nu ursprungsparet åter ensamma om boet och bygger flitigt.
Skator är ju rätt lika så det var tack vare att en skata i det ena paret inte hade några stjärtfjädrar som vi kunde se att det verkligen var de som återtagit nästet.
På bilden ses den stjärtlösa skatan attackera en av inkräktarna. En bild med action.

Kraftverksdamm

veckans bild, vecka 14, 2021
Som en svensk skärgård med kobbar och skär. Men det är en av de viktiga kraftverksdammarna i Sri Lanka. När vattnet sjunker här så införs ransonering av el i städerna, eller så var det i början av 2000-talet.
Ett grönskande landskap, spännande moln och nere i dalen glittrar vattenytan. En av alla dessa floder som fördämdes och gav el, grön el. Ända tills någon räknade på det och det visar sig att den inte blir så grön trots allt.

Men en bild blev det och en fin landskapsbild.
Skannad, bearbetad i Camera Raw – har fått igång även CR nu – toppen.
Ha det bra – inom kort kommer en ny veckans bild och eftersom det nu är vecka 15 så är vi då åter i fas med veckorna.

Barnhem för elefanter

Vecka 14, 2021
Pinnawala Elephant Orphanage
Här får de föräldralösa elefanterna sitt dagliga bad i Maha Oya-floden allt inför en skara tursiter. Även här är det ont om vilda elefanter och de har minskat drastiskt. Engelsmännen bidrog stort med decimeringen när de skulle freda sina plantager mot elefanter som inkräktade.
Och tacksamma att fotografera. Fortfarande finns koloniala intressen kvar i landet och nya kolonialmakter tar över. Kina är ett exempel.
Men nu var det elefanter.
Fotogeniska djur med sina skötare, mäktigt. Tredjedelar? Diagonaler? Kolla bilden.

Aprilväder

Vecka 13, 2021
Nu är jag nästan ikapp med veckorna. Den här bilden tog jag för ett par dagar sedan när snön föll vertikalt över Skåne. Det gör den när vinden tar i. Och visst är det en snålblåst därute. I många avseenden.
Följ Göran Greider på Instagram, han är en klok person.
Imorgon första vaccindosen och i juni den andra.
Men, till bilden, ett kyligt intryck, en kall upplevelse och isande nederbörd.
Känns det? eller skulle man gjort bilden än mer kylig genom att dra den lite åt det blåa hållet? suddig snö eller snabbare tid och mer fokus på vertikala flingor?
Jag tog en hel serie med olika exponering, tid, bländare, skärpedjup och skärps/oskärpa. Spännande att prova sig fram och det finns ingen universell metod. Om sedan bilden är bra, om den förmedlar något så har man lyckats.

Häckeberga

Veckans bild, vecka 12 2021
Ytterligare en bild från Häckeberga och vid samma tidpunkt i mars nu i år. I bokskogen lyser det av vissna boklöv på marken, löven som kommer till sin rätt i vårsolen. Finns det vitsippor därunder och orkar de komma fram genom förnan. Om en månad börjar knopparna på bokarna att brista och det är då man ska vandra och se det skira gröna som är så obeskrivligt fint. Bara några veckor till. Kolla bilden och se denna pelarsal, var årstid har sin charm.

Våren är här

Veckans bild, vecka 11, 2021
Visserligen har inte vitsipporna börjat blomma än men de börjar sticka upp, men här kommer iallafall en vitsippsbild. Man kan inte få tillräckligt av denna vara. Så här är det varje vår, när livet återvänder och varje litet tecken på nytt liv gör att man triggar igång känslan av detta unika fenomen som är som ett mirakel. Och det blir “värre” med åren.
De är så tacksamma att fota dessa vita underverk som bildar gröna mattor med vita inslag i väven.
Kolla och njut – dessutom scilla i bakgrunden. Den lär dock vara invasiv…