Raps och himmel

Veckans bild, vecka 23, 2021
Nu har rapsen blommat klart och honungen är slungad (för de som har bin). En av dagarna då rapsen maxade passerade jag det här fältet. En dramatisk kväll när molnen drog ihop sig och det var dags för oväder.
Rapsbilder har jag en hel del och det är alltid tacksamt att fotografera dessa gula vidder. Och det är ovanligt många rapsfält detta år. Priserna är tydligen bra och Kina en marknad att sälja till. Kina detta mäktiga (märkliga) land som kommit på fel kurs. Hongkong misshandlas – uigurer “omskolas” (folkmord) och Taiwan verkar vara på tur. Tibet är sedan länge ockuperat och flyktingar har fått fristad i Indien mfl länder. Bojkott! Hur går det då med rapsen?

Nog om detta – bilden har mycket att berätta. Våren i Skåne, en spännande upplevelse som varierar med åren.

Pioner i vår trädgård

Vecka 22, 2021, veckans bild

Här kommer en bild från vår trädgård, så här års en blommande oas. Ett sådant överflöd av blommor och grönska. En sådan omvandling från vinterns gråa till sommaren överflöd. Januaris längtan och nu är vi här, försommar med allt.

När solen gassar och man vill ta några rättvisande bilder av allt detta. Starta tidigt. Foto handlar mycket om ljus. Och tidig morgon (eller sen kväll) ger ett bättre ljus. Skuggorna blir längre och bilderna inte så platta – men det visste du ju redan.

Blomman är en vit pion av typen bondpion, en gammaldags växt som funnits i våra trädgårdar länge. Pionen är vildväxande i den tempererade zonen från Portugal och ända bort till Kina. Men de vi har är förädlade sorter som den här med fyllda kritvita blommor. I motljus gör den sig extra fint.

Sofiero 2021

Veckans bild, vecka 21, 2021
Oj vad veckorna rullar på – nu är vi efter igen.
Här kommer iallafall en blombild – en bild från Sofiero och det är här det finns en dalgång/ravin som är fylld av rhododendronbuskar av alla de sorter. De här var av mer traditionellt snitt och avtecknade sig väl mot den mörka bakgrunden. Tur och öga ger bra tillfällen.
Så här i början av juni verkar vara den bästa tiden och i år har blomningen hållit i sig länge tack var den sena våren.

Ha det gott och plåta på och tänk goda tankar.