Sikhtemplet

Här bor vi inte långt från ett Sikhtempel, så när dottern hälsade på vänner hälsade jag på sikher.
Så här på kvällen är det bön och det är ett flöde av män och även en del kvinnor som skall be sin dagliga bön. En vänlig man blir nyfiken och frågar om jag inte vill komma in och kika. De är mycket vänliga och en äldre man med grått skägg och vit turban förklarar väldigt mycket på god engelska; av med skor och strumpor, tvätta. Inne i templet sitter några män som ömsom läser ur heliga skrifter och ömsom sjunger texter. Trummor och ett slags liten handorgel ackompanjerar. Det hela är mycket effektfullt, och lokalen som är en stor bönematta rymmer väldigt många utövare. På ena sidan män och på andra kvinnor.
Det är ett stort tempel, och mannen fortsätter efter en stund att visa mig runt. På baksidan finns en innergård och i ena hörnet ett par grindar – det är ner till garageplatserna under, säger han. Här i den bakre delen av templet finns några små verkstäder, snickeri, plåtslagare och skräddare bland annat. Om man är långväga finns inkvartering.
Vidare finns ett gemensamt kök och när man klarat av sin bön så kan man stanna till för te och om man inte är vid kassa kan man även få ett kvällsmål.
Sikhismen är en relativt ung religion. Det man kanske tänker på i första hand är att män inte får klippa vare sig hår eller skägg, det hela skall gömmas i turbanen. Och svärden och dolken,,,
Men det är bara en liten del, det är väldigt mycket en social verksamhet att ta hand om varandra i sikhsamhället.

Här en bild av utsidan;

20140129-203538.jpg
Inget foto fr insidan, det var ju bönetid

Delhi, huvudstad

Här bestämmer man – till stor del. Indien är en federation och var delstat har sin regering och lokala lagar och bestämmelser. Delhi är landets enande punkt med premiärminister med makt, Manmohan Singh, och president utan makt, Pranab Mukherjee och så en hel drös andra ministrar och politiker.
Det är en stor stad med väldigt många människor. Inflyttningen från landsbygden är omfattande och nykomlingar hamnar ofta i de ändlösa slumområdena.
Vi stannar vid vårt guesthouse på em, tar en promis i kvarteret, en stor marknad och allmänt vardagsliv.

Delhis Metro rullar nu och har gjort trafiken lite mindre kaotisk. Oavsett så är det rörigt, stökigt, etc och luften läskigt skitig. En av de värsta städerna i världen enl Times of India i dagens tidning (luften i Bejing är värre, ToI).

20140129-194602.jpg
Gatubild med sikhtempel i bakgrunden

Nattåg till Delhi

Vår sista dag här i Jaisalmer blir lugn. Förutom besöket vid Maharadjornas minnesplats är det takhäng som gäller. Taxi till stationen och ett väldans folkliv. Vi hittar vagn och platser, tredje klass sleeper AC.
Stor öppen vagn indelad i kupéer med sex sovplatser plus två i korridor.
Vi får sällskap av indiskt medelålders par som turistat och bl.a. ridit kamel. Ung kvinna med mormor som hälsat på släkt i Jaisalmer.
Vi somnar i rosaskimrande öken och vaknar i lika rosaskimrande grönskande landskap. Tågets rutor är tonade.

20140129-094908.jpg

20140129-130411.jpg
Framme i Delhi