Indisk lantbrukare, Tamilnadu

Veckans bild, vecka 8, 2021
Indien, 2007 och vid byn Vileneikanpatty träffade jag den här bonden. Han hjälpte Moham med att gräva diken för vattenhushållning, ett avancerat projekt som kräver mycket arbete. och som så här imaj månad vid en morgontempeartur en bra bit över 30. Ett slit som lönade sig i det långa loppet. Men han har klimatförändringarna emot sig, varmare och mer oförutsägbart. Ett tufft liv som satt sina spår. Hur blir det för nästa generation. En viktig bild och ett viktigt budskap.

Finn winter lager

Lördagskvällens öl blev Finns jul/vinterlager, en smakfull, trevlig öl för brasa, På spåret och lördagsmys. En mörk bryggd med lite tomtemustkänsla. Men med de positiva smakerna med bra mälta och humle. Rostad malt ger den lagoma sötman och känslan av rostad sötmandel och unser av tropisk sol. Finn går från klarhet till klarhet.

Vitkindade gäss

Vecka 7, 2021, veckans bild
Här kommer en nytagen gässbild. Det är många gäss runt om i Skåne nu. Vintern har överraskat dem. Och här nere vid Barsebäck höll ett helt gång vitkindade gäss till. De betade i gräset idogt och när de blev störda sträckte alla på sina halsar samtidigt. En bild tagen från bilen och de blev inte alltför störda.
En bild delad i tredjedelar 🙂

The Department of Sensitive Crimes

Här kommer den första boken i serien om detektiv Varg i Malmö. Det är Alexander McCall Smith som lägger sin senaste deckarserie i Sverige. Det skulle han inte ha gjort! Ett tack till sin svenska läsekrets säger han själv, men det blir magplask. Han erkänner själv att han aldrig varit i Malmö eller om det var väldigt länge sedan. Och då tänker jag; regel nummer ett, skriv om det du känner till!

Vi som läst om Ma Ramotswe, damernas detektivbyrå och Botswana blir besvikna. Lite av berättargreppet kommer tillbaka; utsvävningar, tankar och dialog men här finns inte samma skärpa och de är rätt ointressanta. Han ställs inför märkliga fall som han “råkar” lösa. Ma R var finurlig och hade en analytisk förmåga. Mr Varg tycks mest fundera på sin hunds välbefinnande och sina känslor för kollegan Anna.

Det är mycket i boken som är osvenskt; kollegor använder inte förnamn utan Mr hit o dit. Chefen är helt okänd, och personalen känner sig underdåniga, underligt. En militär av högre rang drar i sig två vinare på lunchen, kul?, men föga troligt. Och mycket mer av den här sorten går att stapla. Ett annat exempel; en person dyker upp med namnet Ahlbörg. Intressant!

Vi läste den på engelska och det ska man nog göra för att få lite behållning av romanen. Men kära Älexander (står så på omslaget) det blir inga fler Mr Varg-böcker för vår del.

Gäss vid Vadensjö

Veckans bild, vecka 6, 2021
Nu när vintern slagit till med minus i hela landet så blir det kärvt för gässen. De samlas här vid vår by i enorma flockar. Säkert tusentals. Och denna soliga torsdag var det oroligt bland gässen. Grå-, säd- och kanadagås som betar på sädesfälten – höstvete, till lantbrukarnas förtret, alla lyfte de samtidigt. Det är en örn som seglar in över flocken, men örnen har inget att hämta när alla dessa gäss fyller luftrummet.
Och visst är det någon som skjuter i fjärran, en lantbrukare som tröttnat på skadorna.

Ett skådespelar det och inte helt att fånga känslan av mängden och kacklet och fågelflockar i mängd. Här är ett utsnitt taget med mobilen. Och nog är det en vinterkänsla som infinner sig.

Svanar över Måkläppen

Veckans bild, vecka 5, 2021
En nytagen fågelbild (28/1/2021), en hel flock. Det var ett gäng knölsvanar som tog sig snabbt fram i motvinden vid Falsterbohalvöns sydspets. Med kraftfulla ljudliga vingslag drog de norrut.Sol och vind. Mäktiga fåglar. och tacksamma att fotografera.
En dramatisk och molnig himmel en av de sista dagarna i januari. Måkläppen tar paus från alla besökare nu och fram till 1:a november. Då får svanarna och sälarna Måkläppen för sig själva.