Paus i bloggandet

Hej alla kara foljare

Nu ar jag frame i Tamil Nadu efter en lang resa, Forst taget hela vagen fran Jaisalmer (ni vet den rosaskimrande) och sedan upp snortidigt for att ta Air India soderut. Byte I Chennai och sedan frame i Madurai pa eftermiddagen. Nu har jag lanat en lap-top men ska forsoka fa min mobil att fungera over natet sa att det blir lite lattare att visa lite bilder. Idag blir det bara denna lagesrapporten. Men misstrosta ej, i detta datorns forlovade land ska det inte vara sa svart att fa fart pa en natuppkoppling. till mobile och sa kan man ju svara pa ett och annat mail dessutom.

Idag besok pa nagra olika ekologiska gardar. Imorroon blir det ett center for utsade. Horde jag intressant? – Jo och lite spannande och se hur saker utvecklar sig har.

IMG_1364

En bild trots allt, ekoodlare med biogasanlaggning

Sikhtemplet

Här bor vi inte långt från ett Sikhtempel, så när dottern hälsade på vänner hälsade jag på sikher.
Så här på kvällen är det bön och det är ett flöde av män och även en del kvinnor som skall be sin dagliga bön. En vänlig man blir nyfiken och frågar om jag inte vill komma in och kika. De är mycket vänliga och en äldre man med grått skägg och vit turban förklarar väldigt mycket på god engelska; av med skor och strumpor, tvätta. Inne i templet sitter några män som ömsom läser ur heliga skrifter och ömsom sjunger texter. Trummor och ett slags liten handorgel ackompanjerar. Det hela är mycket effektfullt, och lokalen som är en stor bönematta rymmer väldigt många utövare. På ena sidan män och på andra kvinnor.
Det är ett stort tempel, och mannen fortsätter efter en stund att visa mig runt. På baksidan finns en innergård och i ena hörnet ett par grindar – det är ner till garageplatserna under, säger han. Här i den bakre delen av templet finns några små verkstäder, snickeri, plåtslagare och skräddare bland annat. Om man är långväga finns inkvartering.
Vidare finns ett gemensamt kök och när man klarat av sin bön så kan man stanna till för te och om man inte är vid kassa kan man även få ett kvällsmål.
Sikhismen är en relativt ung religion. Det man kanske tänker på i första hand är att män inte får klippa vare sig hår eller skägg, det hela skall gömmas i turbanen. Och svärden och dolken,,,
Men det är bara en liten del, det är väldigt mycket en social verksamhet att ta hand om varandra i sikhsamhället.

Här en bild av utsidan;

20140129-203538.jpg
Inget foto fr insidan, det var ju bönetid

Delhi, huvudstad

Här bestämmer man – till stor del. Indien är en federation och var delstat har sin regering och lokala lagar och bestämmelser. Delhi är landets enande punkt med premiärminister med makt, Manmohan Singh, och president utan makt, Pranab Mukherjee och så en hel drös andra ministrar och politiker.
Det är en stor stad med väldigt många människor. Inflyttningen från landsbygden är omfattande och nykomlingar hamnar ofta i de ändlösa slumområdena.
Vi stannar vid vårt guesthouse på em, tar en promis i kvarteret, en stor marknad och allmänt vardagsliv.

Delhis Metro rullar nu och har gjort trafiken lite mindre kaotisk. Oavsett så är det rörigt, stökigt, etc och luften läskigt skitig. En av de värsta städerna i världen enl Times of India i dagens tidning (luften i Bejing är värre, ToI).

20140129-194602.jpg
Gatubild med sikhtempel i bakgrunden

Nattåg till Delhi

Vår sista dag här i Jaisalmer blir lugn. Förutom besöket vid Maharadjornas minnesplats är det takhäng som gäller. Taxi till stationen och ett väldans folkliv. Vi hittar vagn och platser, tredje klass sleeper AC.
Stor öppen vagn indelad i kupéer med sex sovplatser plus två i korridor.
Vi får sällskap av indiskt medelålders par som turistat och bl.a. ridit kamel. Ung kvinna med mormor som hälsat på släkt i Jaisalmer.
Vi somnar i rosaskimrande öken och vaknar i lika rosaskimrande grönskande landskap. Tågets rutor är tonade.

20140129-094908.jpg

20140129-130411.jpg
Framme i Delhi

Maharadjornas begravningsplats

Vår sista stenhög i Jaisalmer blev en begravningsplats och den för maktens grabbar, Maharadjorna. Den ligger vackert vid en riktig oas här i det annars torra landskapet. Gröna fält sträcker sig i den lilla dalen som momenten blickar utöver.
Askan begravs i monumentet och ovan ställs en kruka med vatten. Ju större monument desto mer framgångsrik härskare.
Nere i sänkan stod det ett par traktorer med tankar som de fyllde med vatten för att köra ut till byar i närområdet.

20140128-141526.jpg

Coca Cola och miljön

För några år sedan var man på god väg att förbjuda både Pepsi o Coke på den indiska marknaden, de innehöll alltför mycket rester av bekämpningsmedel. Det blev aldrig något förbud.
Coca Cola tvingades stänga en fabrik i Kerala, man sänkte grundvattnet alltför mycket. Fabriken stängdes.
I den heliga staden Varanasi förorenade diskvatten så mycket att det blev problem. Lösning – CC skickar iväg diskvattnet i en pipeline.
Aktivist Vanda Shiva påstår att det går åt ca nio liter för att producera en liter Cola. Lite mer än tre kontrar CC
Och det finns mycket annat som CC inte kan vara så stolta över.
Och sen kan man undra om fosforsyra , socker, vatten och färg + smak kan vara så nyttigt. Här innehåller den även koffein för att ge en uppiggande effekt och/eller beroende. (Även i Sverige)

20140128-110410.jpg

Tummen upp, var Indiens svar på Coke på 70-talet. Köptes sen av CC.

Varmvatten

Ett hotell behöver varmvatten, och här i denna brännare eldas det morgon och kväll. Vintertid står solen alltför lågt för att paneler skulle löna sig påstår man. Solceller är kostsamma och ved finns tydligen att finna.
Ved, en förnybar energikälla – kanske inte så förnybar dock i dessa ökentrakter.
Här i Jaisalmer på gränsen till den stora Tharöknen är somrarna olidligt varma, 40 – 50 grader. En ökning med ett par grader här, som man talar om, vore katastrof.

20140128-084649.jpg

Kameler

Äntligen, närkontakt med det djur man förknippar med öken mer än något annat, kamel, eller för att vara korrekt, dromedar.
Just hemkomna från en fyradagars ökenvandring står de där och tankar vatten vid sidan om landsvägen. Och foder ska de också få, hö av kamelgräs och en ärtväxt. Magiska djur på nära håll, och något sträva att klappa.
Kamelägaren vill gärna var med på bild.

20140127-211200.jpg

Volontären från Irland

Nu på morronen handlade dottern souvenir vi fortets port. I väntan på “the boss” satte vi oss i solen på ett fik en våning upp (ute) vid det enda bordet. En man frågade om det var ok att göra oss sällskap.
Han är från Irland, i min ålder, lärare och nu engelskmagister i den statliga skolan som ligger innanför murarna. Han helt enkelt knackade på och frågade om han fick hjälpa till. Ett självpåtaget uppdrag på fyra månader. Indiska statliga skolor har dåligt rykte här och han bekräftade. Ledighet införs snabbt om det är en alltför kall morron. Rektor lånar kateder och svarar på mobil mitt i undervisning etc etc
Men han kämpar på i sina klasser, ett annorlunda sätt att uppleva Indien.

Jag tog ingen bild av denne vänlige irländare utan det blir en bild på dottern och vår chaufför istället när vi just anlänt till vår första sanddyn;

20140127-115814.jpg

Nationaldag

Idag, söndag 26 januari är det Indiens nationaldag. Firandet startade redan imorse med skolklasser som skanderade i kör, prydligt uppställda.
Och nu ikväll var det musik och underhållning, sång och dans. Läktarna fylls snabbt på stadens arena, en stor stadium med underlag av ökensand.
26/1 1950 antog man den Indiska grundlagen och det ska firas.

20140126-200156.jpg

20140126-200235.jpg