Ringar på vattnet

skrattmas

Vecka 13 2016, Veckans bild
Denna vecka, en naturbild, eller inte. Snarare en symbol för hur budskap sprider sig som ringar på vattnet. Goda budskap må man hoppas. För dessa två är det våren som är på gång och som gör att de virvlar runt på ytan. Det är två skrattmåsar och när de har fått utfärgade huvuden – den chokladmörka färgen så är det vår. På vintern har de nästan vita på huvuden och är svåra att skilja från vanlig fiskmås. Nu är de två eleganta måsar som simmar runt och sätter ringarna på vattnet i rörelse.
Bilden har en god komposition, och är suverän i färgsättning – enkel och lika elegant som måsarna. En diabild tagen 1992 upp vid Hornborgarsjön när vi spanade efter tranor. Jodå vi såg massor av tranor också.
Och det är en bild att bli glad av och glädjas åt dessa två vitfåglar som inte alltid är uppskattade. Det finns plats för oss alla.

Thy pilsner

Skärtorsdag och en god dansk öl/pilsner. Ett danskt frokost-bord innehåller många godsaker och vad passar bra till det om än inte en god pilsner. Thy pilsner är god, rund och fin, ingen överdrift när det gäller humlen utan en lagom beska. Malt, sötma, beska ger en helhet som är väl passande till en smarrig buffé. Bryggd av Thisted Brygghus sedan många år. Och den är ekologisk.

  

Bodknodd

bodknoddIndia

Veckans bild, vecka 12, 2016
På temat bodknodd kommer här den tredje bilden. Den första var tagen i Serbien på gränsen till Montenegro. Och då ver det en kvinna som stolt visade upp sin lilla handelsbod smockfylld med livets mest nödvändiga. Den andra bilden visade en vietnamesisk man som stolt visade upp sin lilla affär i Prag. Även den fylld av varor som man inte kan undvara.
Så nu kommer den tredje och den är tagen på landsbygden i södra Indien – så där en timmes resa till Trichy, närmsta storstad. I den lilla byn var det här ståndet/lilla affären en central punkt. Fylld med många varor som efterfrågades av byborna. Och han var mist lika stolt som de två andra bodknoddarna.
När man slår upp ordet bodknodd så stämmer det inte med min tolkning. Det användes förr för manliga butiksbiträden. Den man som stod bakom disken i speceriaffären iförd en gråbrun svalrock. Så nu har jag gett ordet en lite bredare innebörd och framförallt är det inte skämmigt att vara bodknodd, som det kanske var förr, utan ett yrke för självständiga, hårt arbetande, trevliga och stolta personer.
För övriga inlägg i temat; klicka på taggen “bodknodd”.

Forårsbryg

En öl, det var ett tag sedan. Och den här gången en dansk mikrobryggd våröl. Det är Århus bryggeri som står bakom och med gott självförtroende lanserar de många olika sorter. Den här ölen får följande presentation på hemsidan;
Forårsbryg er en lys Dortmunder type. Det er en hilsen til solens første stråler og det spirende forår. Nyd den til fed fisk, æg og rejer eller til lyse oste. Eller nyd den svøbt i et tæppe til solens første stråler.
Ja inte är det fet fisk i förgrunden utan några bitar ölkorv, inte så passande då va!
Men det är en god öl, rund och kort i beskan och lagom brödig. Men de är tillsatt socker – och det märks, lite för söt för mig och lite för stark, det hänger ihop. Sötade öl kan jäsas till högre % och det går ut över smaken – ibland ok men för det mesta lite för sött.

AARHUSbeer

Anna Jansson

Mars månad och boken Silverkrona av Anna Jansson, var bokklubbens samtalsämne för kvällen. Bra, ok, dålig – omdömena var skiftande om denna deckare som utspelar sig på Gotland. Hjälte och deckare/kriminalaren är i Annas bok Maria Wern. – Gott med en kvinnlig hjälte som ger boken en annan vinkling än om hjälten heter Wallander tex.
Språket är ibland överdrivet målande och lite jobbigt, inte en rak text som Richard Fords Kanada, som är raka motsatsen. Karaktärerna har nästan alla sina problem; alkohol, psykiska, olycklig barndom ojvovoj, och det känns lite too much. I början av romanen begås ett mord. Vi får veta vem en av personerna är men inte vem själva mördaren är. Klassiskt. Och hur svårt var det att lista ut det? Naturligtvis kastas det ut misstankar hit och dit men snart anar vi … Läs den så får du svar, eller ta tag i något trevligare att läsa.
  

Is i Krageholmssjön

is

Vecka 11 och veckans bild
Sportlov 1992 och en vandring runt Krageholmssjön en solig vinterdag, gnistande sol i is och lite snö. Is och vass kan ge märkliga och samtidigt snygga formationer.
En bild rakt av – visst, här skulle man kunnat krupit ner en bit till och fått med horisont – eller krupit ännu närmre och fått en intressant makrobild. Och så kan det bli så här också – helt ok.

Sol i mars

En solig dag och vintergäcken öppnar sina lysande gula blommor – en härlig syn. Och de är många i år, massor. De har verkligen spridit sig lite varstans i vår trädgård – de har visserligen haft 30 år på sig och vi har hjälpt till genom att sprida deras frön. Det är lätt – gör det för vintergäcken så här på våren är väldigt speciellt. När fröna mognar om en månad eller så är det bara att ta dem och sprida runt om där man vill ha dem.

vintergack

Halmbränning

svedjande

Veckans bild vecka 10, 2016
Bilden den här veckan är från hösten 1994, och halmbränning. Det här är något man inte kan se längre – det är förbjudet att bränna halm. Och det är bra, bränningen Var inte bra även om den gjorde det lättare att plöja och snabbare att komma igång med höstsådden. Nu sår man ofta i stubben – billigare och kanske bättre också.
I bilden dallrar hettan, och mannen i bakgrunden flyter i den heta luften. Det här var en solig dag och men ser att halmbränningen ryker så att solen inte når ner. En bra illustration till det ohälsosamma i att bränna halm. Samtidigt ett vardagsdrama med naturens krafter lössläppta på ett kontrollerat sätt. Och väldigt fotogenisk.

Rödfibbla

rodfibbla
Veckans bild, vecka 9
En fin liten fibbla som lyser upp i sommarnatten. Den är riktigt fin. Den kom in i vår trädgård för några år sedan. Min kusin förärade mig och vår trädgård några/jättemånga pluggplantor av olika arter vildväxande blommor. Allt för att skapa en liten äng med vildflora. Många av växterna har klarat sig och några väldigt väl, bland annat den här röda fina fibblan.
En bild som visar floran i koncentrat och samtidigt ett koncentrat av sommar.