Innis & Gun

En god öl en vårkväll som igår. När det är småkallt och med tunga regnmoln kommer I&G original bäst till sin rätt. Den är raka motsatsen till de IPA som jag brukar prova.
Innis and Gun, original, är något söt, karamell/kola och med inslag av vanilj. Beskan ligger i försiktigt i bakgrunden och stöttar. Ok, det här är en engelsk öl lagrad i ekfat för att ge ölen en intressantare karaktär. Lite over-kill! En öl utan tilltugg och att dricka den till mat är otänkbart. Njut den som den är.

  
Ps. Innis and Gun original går inte att köpa på ICA

Krasse

krasse

Veckans bild, vecka 17, 2016
Krasse är en av de mest lättodlade växterna som man kan ha i sin blomsterrabatt. Och en av de finaste. Den ska välla ut över gräsmattor och gångar. Den måste få ta plats. Det är den här röda/oranga som jag tycker är den mest läckra.
En närstudie ger också en dimension till krasse som är spännande. Komposition – det har naturen fixat och vi bara observerar.

Stoner

William Stoner, uppvuxen på ett litet lantbruk i den amerikanska Mellanvästern, är mannen vars liv vi får följa. Han förväntas ta över gården, men ödet, eller om det är hans egen vilja, vill annorlunda. Han blir kvar på universitetet där han finner litteratur betydligt mer intressant än agronomi. Vi följer W i den akademiska karriären och hur W träffar en kvinna, gifter sig och bildar familj.
Är han misslyckad i sin lärar/vetenskapliga gärning och hur kommer det sig att giftermål och familjeliv blir en katastrof?
Vi som får följa William genom livet blir lite stressade av hans mesighet och avsaknad av handlingskraft. Men hur var det vid sekelskiftet (1800 – 1900) och framöver, första världskriget och senare depressionen. Om man sätter det hela i sitt samanhang blir det mer begripligt.
John Williams, författare till boken är en god berättare och ger oss insikt i vad som händer inom huvudpersonen, William och hur han lever sitt liv med Edith och Grace, fru respektive dotter.
Det är en fascinerande berättelse, och vi funderar kring; hur mycket är självupplevt och hur mycket har J Williams spånat?
Konflikten mellan Stoner och den nye prefekten är säkert något även akademikern John Williams sett i sin närhet.

Vårt omdöme var enhälligt; en bra bok, en av de bättre vi läst och som vi varmt rekommenderar.
Andra omdömen;
En gripande roman.
Välgestaltad, vackert skriven.
Så djupt rörande att den tar andan ur dig.

 

Höskörd vid Stehag

stehag

Vecka 16, 2016, och veckans bild,
Bilden är tagen en bit utanför Stehag (och Stehag ligger utmed järnvägen mellan Lund och Hässleholm – Kristianstad).
Och det är i början av sommaren 2013 när höskörden just börjat här i södra Sverige. Vita balar av inplastad fuktig hö ger ensilage, ett smart sätt att konservera foder till hästar och kor. Landskapet böljar och det är lite mindre enheter jämfört med där vi bor, runt Landskrona. Här vid Stehag finns vall och hagmark och till och med skog. Vi fick en fin vandring. Det käcka är att man kan ta tåget ut i naturen, ta en runda och sedan ta tåget tillbaka – och det var just det vi gjorde.
Bilden då? – Trädet står i 1/3-skärning och visst finns antydan till linjer i bilden som förstärker – juste bild!
Kollektivt till naturen – det ni! Allt för att minska utsläpp – mer kollektiv trafik, ta bussen, tåget eller varför inte – ta fram cykeln.
Ha det.

Rönneberga 2

ronneberga02

Veckans bild, vecka 15, 2016
Här ytterligare en bild på Rönneberga – denna gång nerifrån Vadensjö-hållet.
En diabild som togs 1992, lite förändringar i färgerna sedan den togs, men fortfarande helt ok. Och det är framförallt motivet och kompositionen som är intressant. Linjerna går nästan i kors och landskapet är lite ihoptryckt – det är en bild tagen med ett kort tele.
I förgrunden är det lite mer grönt jämfört med landskapet lite längre bort som har en blåaktig ton.
Kulle med trädet är det mest fotograferade i grannskapet men oftast med Öresund i fjärran.
Ha det gott och öppna era hjärtan.

Veelinayakenpatty

vilnaykanpatty

Vecka 14 2016 och veckans bild
Denna vecka blir det en bild från byn jag bodde i ett par veckor i februari 2014. Det var den vintern jag träffade och reste med vår dotter i Rajasthan – en fantastisk trevlig resa (har redan nämnt det ett par gånger). Och efter det vi skildes åt tog jag mig ner till Tamil Nadu och mina gamla vänner/kollegor.
Den här bilden är tagen över byn med namnet som står i rubriken. Och det är tidig morgon medan diset fortfarande ligger kvar och morgonrodnaden är på gång. En ny dag randas och livet är redan i full gång med allt vad morgonbestyr innebär. Indien har så många olika ansikten, allt från bullrande storstäder, toppmoderna flashiga kvarter till eländig slum. Då är livet i byn en annan sida av denna subkontinent och här är lugnt och fridfullt. Visst finns även här vardagliga bekymmer och vedermödor inte minst när jag var där och regnen uteblivit tre år i följd.

Pulken 1:a april

Fredag och den första april, och jag avstår från att skämta. Jag visar några bilder istället, några bilder vi tog imorse ute vid Pulken. Det är ett ställe söder om Kristianstad som ingår i K-stads Vattenrike. En fin fågellokal och nu även för tranor. Tranorna började komma för några år sedan och för att minska skadorna de gjorde på grödorna runt om så startade utfodringen. Smart.
När vi anländer på morgonen är tranorna också på ingång och flockvis kommer de och landar. Många övernattar i våtmarken men en del drar iväg till Hammarsjön för att sova. Så där ute på den fina ängsmarken står de som en grå massa och kacklar – för de gör de verkligen. I tubkikaren ser man tydligt hur eleganta dessa stora fåglar är med plymer och långa halsar.
Här är några bilder – de ger en liten hum om hur det var imorse;

tranor01

tranor02

tranor03

tranor04