Belgrad

Belgrad0010

Veckans bild vecka 21, 2016
Nu är vi tillbaka från vår resa till Belgrad, ett uppdrag som barnbarnspassare, ett riktigt hedersuppdrag. Den här bilden är tagen tidig morgon när ljuset var som bäst. Och det var i de här kvarteren vi bodde. Kvarter med många restauranger och uteställen med “high-life”. Kvarteren kallas ofta för Bohemkvarteren eftersom det förr var ett tillhåll för diverse kulturpersonligheter, intellektuella och en och annan “wanna be”.
Fler bilder kommer – då under kategorin Resor.
Bilden som sådan – nä inte den bästa så hav tålamod – bättre bilder kommer.

Smederevo

I söndags är vi på barnkalas utmed Donau. Närmaste stad var Smederova, med sin unika borgruin/fästning. Den var under 1400- talet landets huvudstad. Osmanska riket ockuperade fram till 1800-talet och 1806 blev Smederevo huvudstad igen. Under andra världskriget ockuperade nazi-Tyskland och sprängde bla delar av fästningen.
Barnkalaset är en bit utanför och vi firar i en väldigt fin lummig trädgård. Klimatet är passande för allt från körsbär till aprikos och valnöt.

  
Fästningen, utflyktsmål för både turister och ortsbor.

Badrumsblom

Den 20/5 maxade äppelträdet utanför badrummet. Och det är mycket blommor i år. Lite kyla och blomningen håller på lite extra. Nu gäller det bara att insekterna jobbar också.
För några dagar sedan när körsbären blommade som mest var det oroväckande tyst runt träden. Inga pollinerande insekter. Och ändå har vi snickrat ett par bi-hotell nu i vår.
Här bilden genom fönstret på andra våning och alla blommor i sitt esse;

  

Jaisalmer selfie

jaisalmer02

Veckans bild, vecka 20, 2016
Här, en rätt rolig bild som visar några unga män på turistresa till Jaisalmer, staden i Tharöknen. Unga män som kommer från Delhi eller Mumbai för att se lite mer av sitt eget land. Och det var mycket turister i Japsalmer när vi var där i början av året. Det är då det är den stora turistsäsongen. Och det finns mycket att skåda i Japsalmer med omgivningar.
Uppe på fortet, som den här bilden är tagen, har man en makalös utsikt. Och tänk att få en selfie med utsikten som bakgrund.
Glador och en och annan falk häckar här i muren som omger fortet.
Bilden som sådan, männen står i centrum omfamnade av den halvcirkelformade muren. De har klättrat upp på en kanon som mannen med kameran gränslar. Två har fokus på tagningen medan de två andra verkar inte vara riktigt beredda. Bilden är delad i två lika stora delar av horisonten – det första man lär sig att INTE göra. Men här är det ok. Bilden är ngt shoppad. Männen står i skuggan och var väldigt mörka, nu är det lite upplättade med levels.

En liten värld

Det som börjar bra slutar med platt fall. Romanen inleds med att Elsa, nybliven änka stalkar resenärer till Arlanda och vidare ut i världen. Vi får dessutom följa Isabelle och Carina, två väninnor som hamnar på den engelska landsbygden där de kommer att driva ett B&B.
Slumpen/ödet för de tre kvinnorna samman och det är nu romanen blir en uppsjö av klichéer och fördomar, en sängkammarfars. Ett förflutet, en samling odugliga män, ersätts med ett gäng drömprinsar. Roligt, billigt eller bara pinsamt dålig litteratur.
Vi i cirkeln var rätt överens om att det var en dålig bok. Ett försök till en feel-goodroman och visst, lite spekulativa sexinslag och lyckligt slut. Men det var allt.
Åsa Hellberg skrev boken. 

 

Härslövs gröna fält

fields

Veckans bild, vecka 19, 2016
En av de fina dagarna nu för ett par veckor sedan stannade jag till vid vägkanten och tog den här bilden. Ett lusthus som sticker upp i sädesfälten. Ett nästan runt litet hus som säkert har utsikt i 360 grader uppifrån höjden.
Linjerna i fältet fångar intresset för bilden och därtill ett par teletrådar (eller om det är el). Linjer som delar bilden.
Komposition och ett platt ljus på tidig eftermiddag ger bilden sin speciella karaktär. Juste.

I & G, bourbon cask dark ale

Ytterligare en öl från Innis & Gunn, en mörk ale. Ölen lagras i bourbonfat av ek (bourbon är amerikansk majswhiskey).
Smaken är rätt svår att sätta ett finger på; julmust med inslag av vanilj och kaffe. Lite exotisk bris/viskning i undertonen. Och ölen är väldigt mörk och bör vara resultat av hårdrostad malt, något färgämne finns inte i innehållsförteckningen.
Mörka öl är inte riktigt min favorit. Jag ser mörka öl som den kalla årstidens öl och det är säkert fördomsfullt. Det gick bra igårkväll efter den varmaste dagen detta år.

  

Blue Planet

blueplanet

Veckans bild vecka 18, 2016
Här går man inuti akvariet i en glastub och många var vi som ville titta närmare på rockor och hajar som omgav oss genom tunneln. Undras vem som var mest nyfiken – fisk eller människa.
Det här var 2013 och akvariet på Amager, Köpenhamn var relativt nyöppnat. Och det var jättefint. Så mycket firrar i alla olika former och färger och farlighet. Dessutom fanns det ett riktigt stort akvarium med massor av vatten och stora hajar med gigantisk glasruta som enligt info skulle vara närmare en meter tjock – en meter, oj då.
En verkligt trevlig utflykt med barn och barnbarn.

Tulpanvår/försommar

Ett inlägg om vår trädgård;
Woow, det var ett tag sedan och nu finns mycket att rapportera;
Ett helt nytt projekt – men det återkommer jag till såsmåningom.
Och nu när den första plommonblomman slog ut 6/5 och idag blommar hela trädet. Så makalöst vackert. Det är likadant med vårt stora körsbärsträd, idag blommar det för fullt. Grymt vackert. Läckert, exakt läckert. Mmmm det är mäktigt.
Men rubriken var tulpanvår – och visst blommar våra tulpaner nu och helt galet överdådigt. Hela trädgården har plötsligt fått liv överallt. Vårt doftolvon har inte doftat som det gör iår någonsin förr. Och doftar gör det. Gott.
Njut av några bilder – kunde nog fyllt servern med trädgårdsbilder, men det får bli ett litet urval;

tulpanred

cherryflow

dandelions

parlhyacinth

PS Tulpanerna, de röda, som är nya för iår är av sorten; bokharantulpan. Bukhuran är en stad i Uzbekistan och det är här i trakterna som tulpan har sitt ursprung – bra namn för en sort som tagit upp det ursprungliga och inte är allt för förädlad.

Sibbarps Citra IPA

Nu är våren/försommaren på G på riktigt. Maj månad och många lediga dagar (för folk som jobbar).
Ölen igår kväll som jag delade med svägerskan var en positiv överraskning, Sibbarps Husbryggeri, Citra India Pale Ale. Frisk utan att vara vattnig, bra stuns i beskan och en övertygande lagom citrusnyans.
Sibbarps bryggeri är ett av alla dessa mikrobryggerier som poppar upp runt om i vårt land. Den första bekantskapen var trevlig och det lovar gott framöver.
Dessutom har de storskarv som sin symbol – trevligt.