Summering 3

Den ekologiska odlingen ökar. Men det går långsamt. Ökningen är störst när det gäller exportgrödor. Självklart, det är där det finns mest att tjäna, och efterfrågan i Väst ökar. Vi vill ha obesprutade matvaror.
För Indiens småbönder kan det vara en ekonomisk fördel att ställa om till ekologiskt. Insatsmedel från den egna gården kostar arbete, medan externa insatser kräver ekonomisk insats. Lånehajar är ett stort problem på landsbygden och lånebehovet minskar för ekologiska bönder. Också en anledning att ställa om.
Och när man skriver om lantbruk kan man inte undvika att komma in på GMO, genmodifierade växter. Det finns ett stort motstånd mot GMO i Indien.
Min stora invändning mot GMO;
GMO tar ifrån bönderna den självklara rätten att ta sitt eget utsäde. GMO ger utsädesföretaget patent på frö. Det är förödande för småbönder.
Deltagande förädling har praktiserats och fungerar väl. Det ger inga vinster till utsädesbolag och det är den stora anledningen till att det inte praktiseras mer.

DSC_6103copy
Utsäde som sparats av småbönder själva
Här är det sorghum, en röd variant

Summering 2

Gråsparvarna i Jodphur hade försvunnit berättade hotellägaren när vi satt på taket och åt parotha en kväll.
Det finns många indikationer på att miljön inte mår så bra i Indien.
Gamarna har jag redan berättat om.
Vattnet i Indiens floder är förorenat och när man står på stranden av Yamunafloden känner man en avloppsstank som förtar alla eventuella vackra vyer.
Miljöproblemen är många! Och det blir ju inte bättre av alla miljöproblem som vi exporterat till Indien.
Textilindustri förorenar vattendrag för att vi ska kunna köpa billiga kläder.
Mediciner för vår marknad produceras på bekostnad av Indiens miljö!
Och listan kan göras lång.
Kommer den växande medelklassen i Indien att ställa krav på en renare miljö? Svenska konsumenter gör det inte!

DSC_4966
Damm i Jaiphur, ytvatten är utsatt
Styltlöpare i kanten

Summering 1

Första försöket till sammanfattning;
Indien är stort, jag har upplevt en bråkdel.
Kontrasterna är stora och påtagliga. Kontrasten mellan fattiga och rika är stor. Medelklassen ökar och då framförallt i de stora städerna. Konsumtionen ökar och den inhemska marknaden stärks. Många västerländska ovanor kommer. Ett exempel;
Matvanor med skräpmat har kommit och kombinerat med alltför lite motion gett stora hälsoproblem. Indiens antal diabetiker ökar lavinartat. Och sjukvården är kostsam för den enskilde.
En bättre fördelning av resurser hade Indien mått bra av.
(Men vad ska vi säga, med den skattepolitik som vi nu för här i Sverige?)

DSC_7105-copy
Byggarbetare i sydligaste Indien, ett låglönejobb för kvinnor

 

Chennai, IT-hub

Här i delstatens huvudort, Chennai, känner man en annan puls jämfört med den i Nilakottai eller Batlagundo.
Jag klev av vid Tambaram fvb till TEDE-trust. Det är i södra delarna av stan. Här har man byggt en IT-highway och de stora dataföretagen har kontor här, stora komplex. Hela staden är sammanbunden i ett stort nätverk och här konkurrera man med städer som Bangalore om datajobb.
Medelklassen ökar och då också en önskan om ett bättre boende. Husen runt Ranganathans farm är ett exempel. Här några bilder genom taxirutan, och sådana här lägenhetsbyggen omger hela Chennai.

20140228-051843.jpg

20140228-051855.jpg