Sati, dalith och förman

Min vän Sati jobbar på farmen Korinji och han bor i Veilinakanpatti. Med buss tar det honom en timme till jobbet. I morse hämtade han mig (fvb t Korinji) och presenterade stolt sin familj, fru och två barn. De bor en bit från själva byn, dalithfamiljerna. De är ca femtio hushåll som bildar en egen koloni. Staten har hjälpt till med husbyggen så att man kan bo drägligt. Ett rum med kök i ett och ett pojarum. Det är trångt även för en liten familj.
De är alla utan odlingsjord och många livnär sig på dagsverksinsatser i jordbruket, på byggen, vid något tegelbruk och vad de kan få. Situationen för dalither har förbättrats men är fortfarande mycket dålig, de anses av många som andra klassens innevånare och blir då också billig arbetskraft, ett slags apartheid.
Sati är ett undantag och hans arbetsgivare är måna om sina anställda.

20140221-173758.jpg

Ambassador, en riktig bil

Visst är väl även den här bilen något man förknippar Indien med, Ambassador. Den tillverkas/des av Hindustan Motors med start någon gång på 50-talet.
Det är bekymmer för HM nu när utsläppsregler blir tuffare. Den trogna dieselmotorn måste ses över och ändras efter kraven. Tillverkningen låg nere ett tag och nu…..
Är det någon som vet?
Ful eller snygg?
Förhoppningsvis lite mer miljövänlig nu!

20140221-143818.jpg

Och dagens Royal Enfield; Bullet Electra

20140221-144414.jpg

Biodynamisk gård

Nu har jag flyttat för en natt, till Korinji Farm, en biodynamisk gård med fabrik. Det är ytterligare fd grannar som jag hälsar på. De driver gården, mest odling av mango och de driver fabriken, torkning av frukt från biodynamiska gårdar. Man torkar allt man kan tänka sig i frukthänseende. Men det är mango och granatäpple som är störst. Och produkten exporteras till Tyskland. Det är Ms Vasantha och Mr Jayakaran (de är gifta) som äger det hela och även bodde i samma del av Battlagundo som jag. Vasantha är på plats och sköter ruljansen. En lastbil med granatäpple har just kommit och de ska in i produktionen.
Härute har man ett gästhus som jag får låna en natt. En oas med mycket grönska i en sluttning mot nordväst. Lite omväxling mot bylivet.

20140221-142008.jpg
I utkanten av farmen med vy

20140221-142150.jpg
Gäststuga med utedusch, mangoträd och kokospalm